Annonse
04:00 - 08. juli 2011

Doktoren svarer

Kriser løses best om kjente - og ikke ukjente - samarbeider.

Roar Espevik disputerte 22. juni ved Universitetet i Bergen for avhandlingen «Expert teams: Do Shared mental Models make a difference?»
Annonse

- Du har studert team i sikkerhetskritiske organisasjoner, slik som militær-, politi- og kirurgiteam og funnet ut at det er en klar fordel om medlemmene i teamet kjenner hverandre på forhånd. Hvorfor?

- Det handler mye om det jeg kaller å «pushe» informasjon. I team hvor medlemmene kjenner hverandre vil de koordinere vanskelige operasjoner uten at de trenger å snakke så mye sammen. De er vant til å tolke hverandres signaler. Så lite som et løftet øyenbryn som sier -oi, nå møter vi på en utfordring? kan være nok til at de andre skjerper seg. Funnene mine viser at resultatene også gjelder for team som jobber sammen på avstand. Da er det en klar fordel for eksempel å kunne tolke stemmen til kollegaen.

- Bør det bekymre meg om kirurgene som skal operere meg ikke kjenner hverandre på forhånd?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.