Annonse
04:00 - 25. februar 2011

Vi nærmer oss en løsning på mysteriet med de minste molekylene.

Øyvind Jensen disputerte 4. februar for Ph.D.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Spectroscopic Factors with the Coupled-Cluster method, Connecting ab initio Nuclear Structure to Reactions.

Annonse

– Jeg må innrømme at jeg faller av allerede i tittelen på avhandlingen din, men la oss starte med de spektroskopiske faktorene, hva er de?

– De er et mål for forskjeller: Hvis du har en kjerne og legger til et proton, vil den spektroskopiske faktoren måle innvirkningen av protonet. Jeg kan bruke en drueklase for å forklare. Druene er protoner og nøytroner, og den spektroskopiske faktoren er et mål på hvor mye en enkelt drue betyr for klasen. Hvis du tar bort en drue, og de gjenværende flytter mye på seg, har du en liten spektroskopisk faktor. Dersom du tar bort en drue og det nesten ikke får konsekvenser så er den spektroskopiske faktoren høy.

– For å finne ut dette har du overført en metode fra kvantekjemien til kjernefysikken. Hva har du gjort?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»