Annonse
04:00 - 25. februar 2011

Det sprelske 1700-tallet

1. mars er det 300 år siden første nummer av det banebrytende tidsskriftet The Spectator kom ut.

Tilskueren som skapte offentligheten: For å forstå dagens komplekse medieutvikling, kan det lønne seg å gå tilbake til 1700-tallet. Faksimile av en samleutgave av The Specator fra cirka 1788.
Annonse

I en tid med Facebook-revolusjoner og nyhetskvitring går medieutviklingen så fort at medievitere har problemer med å henge med i svingene. Hvordan blir offentligheten i fremtiden? Hva slags kommunikasjonsformer vokser frem gjennom de nye mediene? Hvilke temaer dominerer? Hva får dette å si for utdannelse, politikk og demokratiutvikling?

 

I 1711 var det heller ingen som visste hvordan offentligheten kom til å se ut. Man hadde knapt noe begrep om offentlighet i det hele tatt. Det man imidlertid hadde var et samfunn som i stigende grad benyttet mulighetene til å publisere og diskutere trykte tekster. Særlig gjaldt dette i England, hvor sensuren etter datidens målestokk var ganske slapp og det politiske klimaet relativt liberalt. Derfor var det heller ikke tilfeldig at det var i England man var spesielt ivrig etter å eksperimentere med nye ytringsformer.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Når man viderefører dette på akademisk nivå, er det ikke morsomt lenger. Da blir det farlig.»