Annonse
04:00 - 12. august 2011

Det forstyrrende i bildet

Motstandshelten Max Manus er også en av terroristen Anders Behring Breiviks forbilder.

Et sterkt, men også ekskluderende «vi»: 22. juli er en mulighet for nyskaping av et nasjonalt symbol, skriver Claudia Lenz. Foto: Scanpix
Annonse

Etter terrorhendelsene i Oslo og på Utøya 22. juli ble det sagt at dette er det største angrepet mot Norge siden annen verdenskrig. Sammenligningen med 9. april kom opp før man visste at terroren var blitt utført av en norsk gjerningsmann, men den er blitt stående siden. Og det er naturlig nok. Omfanget av destruksjonen, men også reaksjonen i den norske befolkningen gir stor grunn til å gå tilbake til okkupasjonstiden for historiske referanser. Den enorme oppslutningen om statsminister Stoltenbergs uttalelse om at vi må svare på terror med mer åpenhet og demokrati, og de flere hundre tusen menneskene som samlet seg over hele Norge med blomster for å markere nettopp denne holdningen, minner om «holdningskampen» under krigen: Nasjonen slutter aktivt opp om samlende verdier mot en ondskapsfull ideologi.

Men det er noe forstyrrende i bildet. Også terroristen Behring Breivik har okkupasjonstiden og motstandskampen som referansepunkt i sitt verdensbilde og i sin virkelighetsoppfatning. Max Manus er en av hans helter også. Kan det bare avfeies som en gal manns misforståelse? Det er alltid en fristelse å gjøre nettopp dét, for slik å skaffe mest mulig avstand mellom det ondskapsfulle og en selv. Men hvis det pluralistiske, åpne samfunn skal komme styrket ut av denne krisen, burde vi ta et nærmere blikk på hva slags meningsinnhold som ligger i utsagnet «aldri mer 9. april» etter 1945.

9. april symboliserer et øyeblikk der nasjonen står overfor en trussel som setter selve dens eksistens i fare, og den symboliserer en større fortelling der nasjonen agerer samlet mot denne trusselen og kommer samlet og styrket ut av det. Spørsmålet er da: Hvis denne fortiden blir sammenlignet med samtiden, hvilken fare er det snakk om, og hvilket nasjonale «vi» ser man for seg?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»