Annonse

Annonse

20:36 - 17. november 2011

Den onde boken

Mein Kampf ble skrevet av en vanlig mann, skriver Karl Ove Knausgård.

Karl Ove Knausgård: Diskuterer Mein Kampf i Min kamp. Foto: Anders Hansson

«Hitlers Min kamp er det eneste absolutte tabuet som finnes i litteraturen», skriver Karl Ove Knausgård i bind 6 av Min kamp, som utkom i går: «Det hefter noe forferdelig og motbydelig ved den, som om den skulle være skrevet av Djevelen selv.»

400 av de 1120 sidene i sjette og siste bind av Min kamp består av et ambisiøst essay der Knausgård inngående diskuterer Adolf Hitler og hans Mein Kampf – boken der Hitler både forteller sin livshistorie og utmeisler naziideologien. Innskutt i essayet – med tittelen «Navnet og tallet» – finner vi også omfattende drøftninger av forfattere som Paul Celan, Martin Heidegger, Emmanuel Levinas, Knut Hamsun og Jack London. For å nevne noe.

– Det er interessant at Knausgård nå tar utfordringen og våger å plassere sitt eget romanprosjekt i forhold til Hitlers Min kamp. For den romantittelen trenger absolutt en forklaring, sier historiker og forfatter Tor Bomann-Larsen til Morgenbladet.

I fjor sa Bomann-Larsen til Aftenposten at Knausgård ved å kalle romanen sin for Min kamp inntar «ondskapens positur». Han mente tittelvalget var «historieløst» og kalte bokserien en «grensesprengende provokasjon»: «Min kamp er blitt Knausgårds roman, mens Hitlers altomstyrtende verk er gått i glemmeboken.»

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse