Annonse
20:36 - 17. november 2011

Den onde boken

Mein Kampf ble skrevet av en vanlig mann, skriver Karl Ove Knausgård.

Karl Ove Knausgård: Diskuterer Mein Kampf i Min kamp. Foto: Anders Hansson
Annonse

«Hitlers Min kamp er det eneste absolutte tabuet som finnes i litteraturen», skriver Karl Ove Knausgård i bind 6 av Min kamp, som utkom i går: «Det hefter noe forferdelig og motbydelig ved den, som om den skulle være skrevet av Djevelen selv.»

400 av de 1120 sidene i sjette og siste bind av Min kamp består av et ambisiøst essay der Knausgård inngående diskuterer Adolf Hitler og hans Mein Kampf – boken der Hitler både forteller sin livshistorie og utmeisler naziideologien. Innskutt i essayet – med tittelen «Navnet og tallet» – finner vi også omfattende drøftninger av forfattere som Paul Celan, Martin Heidegger, Emmanuel Levinas, Knut Hamsun og Jack London. For å nevne noe.

– Det er interessant at Knausgård nå tar utfordringen og våger å plassere sitt eget romanprosjekt i forhold til Hitlers Min kamp. For den romantittelen trenger absolutt en forklaring, sier historiker og forfatter Tor Bomann-Larsen til Morgenbladet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»
«Jo mindre strenge opptakskravene er, jo mindre tillit vil staten ha til medlemsvalgte stipendkomiteer.»
«At et samlet fagmiljø kritiserer loven, bør få alle varsellamper til å ringe.»