Annonse
04:00 - 11. februar 2011

«Byråkrater og forskere spiser av samme fat»

Hvilken rolle spiller trangere økonomiske rammer når det gjelder maktfordelingen mellom de vitenskapelig og de administrativt ansatte på universitetene?

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

– Vi spiser alle av samme fat. Når administrasjonen svulmer opp, veier også deres «behov» tyngre i kampen om ressursene enn universitetenes kjerneoppgaver, som er å forske og undervise, mener førsteamanuensis i sosiologi Jan Mehlum ved Høgskolen i Vestfold (HIVE).

– Det er underfinansieringen av universitetene som skaper potensielle konflikter. Idet man har stort underskudd – som vi har nå – får vi kniven på strupen. Da har ledelsen tre muligheter: Å få oss til å produsere flere studie- eller forskningspoeng, å nedprioritere fagområder eller å slutte å ansette folk. Alt dette skjer her ved vårt institutt nå, sier tekstprofessor Kjell Lars Berge ved Universitetet i Oslo (UiO).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»