Annonse
04:00 - 23. september 2011

Bestemor og ulven

Det koster å leve i et fritt og åpent samfunn. Man må være villig til å godta ting man ikke liker. Og man må være villig til å konfrontere dem som ikke gjør det.

Felles ansvar: Vi må stille det åpenbare spørsmålet: «Hvorfor har du så store tenner, bestemor?» skriver Øyvind Strømmen. Illustrasjon: Gustave Doré, 1867.
Annonse

Før valget skrev samfunnsdebattanten Mohammad Usman Rana en kronikk om demente og stemmeretten. Han fikk raskt en e-post fra en kvinne, som skriver: «Vi hadde fire hundre tusen tyskere i fem år. De var søndagsskolebarn i forhold til dere islamister. Stor takk til Breivik. Bare så synd han må sitte inne. Men heldigvis har vi flere.»

Kadafi Zaman i TV 2 har fått e-post fra samme kvinne: «Dra dit pepperen gror. Muslimer er noen drittsekker.» Han forsøker å svare på e-postene, som er sendt under fullt navn, men får ikke svar. TV 2 bestemmer seg for å oppsøke avsenderen, som viser seg å være en kvinne i 80-årene, som tidligere har arbeidet i hjemmesykepleien og vært aktiv i Frelsesarmeen. Hun er oppegående, og hun er aktiv på nettet. Hun er kort fortalt en moderne pensjonist. På kjøkkenet har hun en av karikaturtegningene av profeten Muhammed som i sin tid ble trykket i Jyllands-Posten.

Når Zaman konfronterer kvinnen med e-postene hun har sendt, blir hun litt spakere, men hun mener at Anders Behring Breivik «har satt noe på kartet», og at «vi skal være litt mer forsiktig med innvandring». Noen vil kanskje – med rette – innvende at det er en viss avstand mellom å støtte en (enda mer) restriktiv innvandringspolitikk og å mene at Behring Breivik på en eller annen måte har gjort oss en tjeneste. Ifølge TV 2 er kvinnen i 80-årene også blant personene PST har fått tips om i etterkant av 22. juli. Pussig, kan man kanskje tenke. En bestemor i 80-årene med en fortid i Frelsesarmeen kan kanskje ha ubehagelige oppfatninger, men utgjør neppe i seg selv en trussel mot rikets sikkerhet. Tross sine ideer er kvinnen neppe en opplagt terroristkandidat.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»