Annonse
04:00 - 23. september 2011

Bestemor og ulven

Det koster å leve i et fritt og åpent samfunn. Man må være villig til å godta ting man ikke liker. Og man må være villig til å konfrontere dem som ikke gjør det.

Felles ansvar: Vi må stille det åpenbare spørsmålet: «Hvorfor har du så store tenner, bestemor?» skriver Øyvind Strømmen. Illustrasjon: Gustave Doré, 1867.
Annonse

Før valget skrev samfunnsdebattanten Mohammad Usman Rana en kronikk om demente og stemmeretten. Han fikk raskt en e-post fra en kvinne, som skriver: «Vi hadde fire hundre tusen tyskere i fem år. De var søndagsskolebarn i forhold til dere islamister. Stor takk til Breivik. Bare så synd han må sitte inne. Men heldigvis har vi flere.»

Kadafi Zaman i TV 2 har fått e-post fra samme kvinne: «Dra dit pepperen gror. Muslimer er noen drittsekker.» Han forsøker å svare på e-postene, som er sendt under fullt navn, men får ikke svar. TV 2 bestemmer seg for å oppsøke avsenderen, som viser seg å være en kvinne i 80-årene, som tidligere har arbeidet i hjemmesykepleien og vært aktiv i Frelsesarmeen. Hun er oppegående, og hun er aktiv på nettet. Hun er kort fortalt en moderne pensjonist. På kjøkkenet har hun en av karikaturtegningene av profeten Muhammed som i sin tid ble trykket i Jyllands-Posten.

Når Zaman konfronterer kvinnen med e-postene hun har sendt, blir hun litt spakere, men hun mener at Anders Behring Breivik «har satt noe på kartet», og at «vi skal være litt mer forsiktig med innvandring». Noen vil kanskje – med rette – innvende at det er en viss avstand mellom å støtte en (enda mer) restriktiv innvandringspolitikk og å mene at Behring Breivik på en eller annen måte har gjort oss en tjeneste. Ifølge TV 2 er kvinnen i 80-årene også blant personene PST har fått tips om i etterkant av 22. juli. Pussig, kan man kanskje tenke. En bestemor i 80-årene med en fortid i Frelsesarmeen kan kanskje ha ubehagelige oppfatninger, men utgjør neppe i seg selv en trussel mot rikets sikkerhet. Tross sine ideer er kvinnen neppe en opplagt terroristkandidat.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».
«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»