Annonse
04:00 - 10. juni 2011

Atomkrigens muligheter

Et notat fra en «ekstremt sensitiv» Sovjet-agent i 1970 ga CIA full innsikt i Sovjets militære planer. Nå er dokumentene frigitt.

Avsløringer: En desemberdag i 1970 sitter CIA-sjefene med tidenes julegave foran seg: direkte notater fra hemmelige, sovjetiske militærleksjoner. Notatene gir fullt innblikk i Sovjetunionens krigsstrategi i Europa. Bildet viser interkontinentale raketter i parade på Den røde plass, Moskva 9. mai 1965. Foto: Scanpix
Annonse

«Hvis jeg truer med å utslette deg og dine, og du truer med det samme, da holder vi oss begge i ro. Og dermed bevarer vi verdensfreden.» Kaldkrigstanken preget verden direkte gjennom samtlige år fra 1945 til 1990. I dag kan ideen virke fjern og uvirkelig, men den kalde krigen skaffet arbeid og daglig brød til millioner av mennesker verden over. Å skaffe seg oversikt over fiendens planer ble en nødvendighet. Dette er historien om noen av dem som hadde dette som yrke og lidenskap.

I all stillhet har amerikanerne nedgradert et av CIAs store funn fra 1970-tallet og lagt dokumentet ut på nettet. Men ingen får vite hvem som risikerte livet ved å smugle ut et hundretall sider fra topphemmelige foredrag i Moskva. Det har amerikanerne sladdet vekk.

CIAs hovedkvarter i Langley, Maryland, 23. desember 1970: Lillejulaften er mild, gradestokken viser fem pluss. Sjefsstaben i den amerikanske etterretningen er i ferd med å ta juleferie, og et ferskt dokument skaper ekstra oppløftet stemning langs skrivebordene. Dokument har nylig kommet inn fra kulden i øst. Det er grundig oversatt fra russisk og allerede stemplet «Top Secret». Distribusjonslisten for dokumentet blir holdt så kort som mulig: Bare atten personer i det kolossale spion- og kontraspionbyrået får tilgang til papirene, og de betrodde blir i følgeskrivet bedt om å holde dokumentet unna alle andre enn dem som trenger å vite om det. Grunnen er, som det heter, «den ekstreme sensitiviteten med hensyn til kilden», samt dokumentets innhold.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.