Annonse
04:00 - 10. juni 2011

Atomkrigens muligheter

Et notat fra en «ekstremt sensitiv» Sovjet-agent i 1970 ga CIA full innsikt i Sovjets militære planer. Nå er dokumentene frigitt.

Avsløringer: En desemberdag i 1970 sitter CIA-sjefene med tidenes julegave foran seg: direkte notater fra hemmelige, sovjetiske militærleksjoner. Notatene gir fullt innblikk i Sovjetunionens krigsstrategi i Europa. Bildet viser interkontinentale raketter i parade på Den røde plass, Moskva 9. mai 1965. Foto: Scanpix
Annonse

«Hvis jeg truer med å utslette deg og dine, og du truer med det samme, da holder vi oss begge i ro. Og dermed bevarer vi verdensfreden.» Kaldkrigstanken preget verden direkte gjennom samtlige år fra 1945 til 1990. I dag kan ideen virke fjern og uvirkelig, men den kalde krigen skaffet arbeid og daglig brød til millioner av mennesker verden over. Å skaffe seg oversikt over fiendens planer ble en nødvendighet. Dette er historien om noen av dem som hadde dette som yrke og lidenskap.

I all stillhet har amerikanerne nedgradert et av CIAs store funn fra 1970-tallet og lagt dokumentet ut på nettet. Men ingen får vite hvem som risikerte livet ved å smugle ut et hundretall sider fra topphemmelige foredrag i Moskva. Det har amerikanerne sladdet vekk.

CIAs hovedkvarter i Langley, Maryland, 23. desember 1970: Lillejulaften er mild, gradestokken viser fem pluss. Sjefsstaben i den amerikanske etterretningen er i ferd med å ta juleferie, og et ferskt dokument skaper ekstra oppløftet stemning langs skrivebordene. Dokument har nylig kommet inn fra kulden i øst. Det er grundig oversatt fra russisk og allerede stemplet «Top Secret». Distribusjonslisten for dokumentet blir holdt så kort som mulig: Bare atten personer i det kolossale spion- og kontraspionbyrået får tilgang til papirene, og de betrodde blir i følgeskrivet bedt om å holde dokumentet unna alle andre enn dem som trenger å vite om det. Grunnen er, som det heter, «den ekstreme sensitiviteten med hensyn til kilden», samt dokumentets innhold.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer