Annonse
04:00 - 07. januar 2011

Å kjempe for fred i Sudan

Nå må det internasjonale samfunn komme på banen.

Sårbar situasjon: Hilde Frafjord Johnson opplevde hvor skjør fredsavtalen mellom partene i Sudan var etter John Garangs bortgang. Her er hun bevoktet av SPLA-soldater under et besøk i Sør-Sudan i 1998. Foto: Nils-Inge Kruhaug/Scanpix
Annonse

Resultater og utfordringer. Fredsavtalen for Sudan, som ble inngått 9. januar 2005, kunne ha dødd med mannen som forhandlet den frem. At det ikke skjedde, og at begge parter utøvet stor disiplin i de første kritiske ukene etter John Garangs død 30. juli 2005, var i seg selv bemerkelsesverdig. Men mange spørsmål sto åpne. Ville Garangs etterfølger Salva Kiir være i stand til å holde SPLM/A og Sør-Sudan samlet? Hvor lang tid ville det ta for bevegelsen å gjenfinne sin kraft? Ville regjeringen i Khartoum respektere fredsavtalen, eller forsøke å unngå de delene den hele tiden hadde mislikt? Ville forvandling i Sudan være mulig? Sudans venner var bekymret.

Etter Garangs begravelse i Sør-Sudans hovedstad Juba, tilbrakte jeg tid alene sammen med Salva i huset der han bodde. Det var viktigere enn noensinne å forsikre ham om vår fortsatte støtte, og å oppmuntre ham til å videreføre Garangs arbeid for et nytt Sudan gjennom fredsavtalen. Salva kjente vekten av den byrden som brått var blitt lagt på hans skuldre. Selv om det var kjent at han foretrakk uavhengighet fremfor et forent Sudan, lovet han å følge i Garangs fotspor ved å arbeide for hans visjon om et nytt Sudan, og ved å arbeide hardt for å gjennomføre det partene var blitt enige om i fredsavtalen. Salva hadde raskt tatt til orde for enhet i sør, og sa til meg at han hadde kontaktet flere militsledere. Jeg fortalte ham om de siste samtalene jeg hadde hatt med Dr. John; jeg beklaget at visepresident Ali Osman Taha ikke selv var der for å snakke direkte med Salva om situasjonen og for å bli enige om hva de nå måtte gjøre for å holde prosessen på sporet. Taha hadde ringt og foreslått et trepartsmøte med ham selv, Salva og meg rett etter begravelsen. Selv måtte han bli i hovedstaden i stedet for å delta i seremonien. Etter opptøyer i Khartoum var flere hundre blitt arrestert, og plyndringene og overgrepene fortsatte. Stemningen var blitt fiendtlig. Var dette en slags panikkreaksjon som ville gå over eller et tegn på generell forverring? Det var vanskelig å si. Det ville ikke ta lang tid før vi fikk antydninger om hvilken vei det bar.

Ambassadør Tom Vraalsen, Norges spesialutsending til Sudan, besøkte både Khartoum og Juba rett etter Garangs begravelse. Han møtte nesten alle nøkkelpersonene på begge sider. Men til tross for flere forsøk, fikk han ikke møte Ali Osman Taha. Dette var det første tegnet på det jeg fryktet ville skje etter Garangs død. Det var ingen tvil om at Dr. Johns død ville ha stor innvirkning på Tahas posisjon i regjeringen og i partiet. Flere kilder hadde allerede fortalt oss at han hadde trukket seg tilbake. Personer som sto ham nær, fortalte meg senere at han personlig var blitt svært rystet av Dr. Johns død. Visepresidenten hadde tatt en stor risiko, som kunne ha brakt ham til nye høyder. Men nå, da hans mektige partner var borte, var hans stilling sterkt svekket. Vi fikk nå vite at det rådende synet i det regjerende Nasjonale kongresspartiet (NCP) og i regjeringskretser var at Taha hadde gitt for mye i forhandlingene og at andre nå var rede til å «reparere skaden». Tidligere støtte til forhandlingsposisjonene var nå glemt; og de som ønsket å undergrave fredsavtalen med uthalingstaktikker eller andre mindre subtile metoder, ville ganske sikkert prøve seg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»