Annonse
04:00 - 23. juli 2010

Toleranse – en kristen verdi?

Vi trenger å anerkjenne den gode historien islam har når det gjelder tradisjonell toleranse.

Religionsfrihet: Det ottomanske riket var mer kjent for religiøs toleranse overfor jøder enn for eksempel den katolske kirke på 1500-tallet. En café i Istanbul av Amedeo Preziosi. Foto: Wikimedia Commons
Annonse

De senere årene er det blitt stadig vanligere å hevde at de norske/nordiske/vestlige verdiene er truet av de såkalt fremmedkulturelle verdiene, og i særlig grad av islam. Standpunktet dukker opp hver gang noen ikke liker trekk ved muslimsk kultur, og mediene er blitt mer og mer tilbøyelige til å blåse disse «farene» opp – selv når det gjelder noe så lite truende som et kvinnelig hodeplagg, hijab, enda dette faktisk ligner på skautet som de fleste kvinner gikk med på landsbygda i Norge frem til 1960-årene.

Alle disse medieoppslagene gir oss inntrykk av at verden er splittet i motsetningene «vi og de», «hvitt og svart», «godt og ondt». Men har vi virkelig noen god grunn til å se slik på «de andre», og har vi dekning i historien for å oppfatte ikke-vestlige kulturer, og særlig islam, som mer intolerante enn den europeiske/vestlige?

La oss starte med å spørre hva som er de typisk norske verdiene. De fleste nordmenn er glade i naturen, de vil at folk skal behandles likt, og foretrekker demokrati fremfor andre styringsformer. Samtidig er det mye vi er uenige om. Skal vi dømme etter folks gjerninger, får vi et sprikende bilde. Kan vi si at høflighet er en tydelig norsk verdi? Neppe. Og er all adferd som har festet seg i det norske samfunnet av det gode? Er fyll og russefeiring bevaringsverdige norske verdier? Selv mange såkalt etniske nordmenn vil svare nei. Hvis mediene hadde sett mer nøytralt på samfunnsproblemene, ville de nok snarere ha viet debattprogrammene sine til helgefylla enn til hijaben.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»