Annonse
04:00 - 23. juli 2010

Strikkemønstre i åkeren

Illsinte bønder snakker om vandalisme og ødeleggelse av annen manns eiendom. Entusiastene ser dem som gløtt inn i en overmenneskelig verden. Hva forteller kornsirklene?

Imponerende design: Kornsirklene kan også betraktes som kunstverk. Alle foto fra Eva-Marie Brekkestøs bok Kornsirkler. Underverk i åkeren (2010)
Annonse

Tenk deg at du er bonde og kommer ut i åkeren tidlig en morgen. Der havren før sto frodig, danner det nedslåtte kornet nå et geometrisk mønster over mange titalls kvadratmeter. Det opplevde en bonde i Hertfordshire i 1678. Han hevdet dessuten at han hadde sett underlige lys om natten (riktignok etter en feide med en fattig landarbeider dagen før). Skillingstrykket som forteller historien, snakker om «Slåttedjevelen» – Mowing-Devil. Når merkelige mønstre oppsto i kornet, var det den gang nærliggende å tenke seg at djevelen hadde vært ute med fantestrekene sine.

I Sør-England har kornsirkler – geometriske figurer av nedlagte planter, særlig korn – bredt seg. Slike sirkler finnes også andre steder i verden, for eksempel i Norge, der det har vært observert drøyt 30 formasjoner fra 1950-årene og frem til i dag. Høysesongen for kornsirkler er naturlig nok om sommeren, med en topp i juni. Sesongen dokumenteres fortløpende på nettet. Men i dag er det ikke lenger djevelen som regnes for å være opphavsmann. Spøkefuglene Dough Bower og Dave Chorley fikk for eksempel ideen på puben og laget sirkler fra 1970-årene. De sto frem i 1991.

John Lundberg og flere i gruppen «The Circlemakers» (tidligere Team Satan) er aktive i dag. Foruten sirklene til disse herrene og deres likesinnede, finnes det andre som ingen tar på seg foreldreskap til. Ikke minst disse usignerte sirklene inviterer til spørsmål og tolkninger: Hvem eller hva lager dem? Hvorfor lages de? Er kornsirklene bærere av budskap, og i så fall, hva dreier budskapet seg om?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».