Annonse
04:00 - 03. september 2010

Smeltedigel på kokepunktet

Islamhets og innvandringsmotstand preger innvandrernasjonen USA. Integreringsgåten er like uløst i USA som i Europa.

Mot moské: Forslaget om å bygge en moské nær Ground Zero har engasjert New Yorks befolkning. Foto: Seth Wenig/Scanpix
Annonse

Da sveitserne stemte for et forbud mot minareter var det få som ristet mer på holdet enn amerikanerne. Amerikanske aviser flommet over av oppgitte kommentarer over europeernes høyrepopulistiske utskeielser og integreringspolitiske barnesykdommer. Amerikanerne har stort sett levd godt med en «ugjennomtrengelig mur» mellom stat og religion som Thomas Jefferson ønsket å opprette med den amerikanske grunnloven. De kan også vise til et usedvanlig rikt og mangfoldig religiøst liv.

Paradokset er at «innvandrernasjonen» USA har en innvandrings- og integreringsdebatt som blir stadig likere den vi ser i Europa. Den amerikanske kultureliten klarer knapt å skjule ydmykelsen over at meningsmålingene viser at et flertall både i New York og resten av USA ikke ønsker at en moské skal være en del av et nytt kultursenter som planlegges nær Ground Zero. En synlig opprørt Maureen Dowd skriver i The New York Times at debatten om moskeen i New York har utløst «en dyp nasjonal sinnssykdom».

Samtidig leder Sarah Palin an i moskémotstanden med argumentet om at en moské nær Ground Zero vil «dolke amerikanerne i hjertet». At plasseringen av moskeen er upassende og at den bør flyttes, er for øvrig et standpunkt som også deles av tidligere leder i det demokratiske partiet, Howard Dean. Den konservative tungvekteren Newt Gingrich har også kastet seg inn i kampen med et mer kuriøst argument: det kan ikke «være en moské nær Ground Zero så lenge det ikke er kirker eller synagoger i Saudi-Arabia». På radioen messer den konservative talkshowverten Rush Limbaugh i vei om at «Imam Obama» er «USAs første muslimske president», og på CNN sier pastor Franklin Graham at «jeg tror presidentens problem er at han ble født muslim. Islam ble viderebrakt fra faren akkurat som jødedommen ble viderebrakt fra moren.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.