Annonse
04:00 - 07. mai 2010

Rettferdig medisin

Hvert år dør millioner av mennesker fordi de i praksis ikke har råd til medisinen de trenger. Det kan vi gjøre noe med.

Smuglervarer: Folk handler ulovlig kopimedisin på Adjame-markedet i Abidjan. Gatesalg av slike medisinforfalskninger er betydelig i Elfenbenskysten. Men ny medisin som virker kan gjøres tilgjengelig for flere, mener moralfilosofen Thomas Pogge. Foto: Issouf Sanogo/Scanpix
Annonse

Nyskapning er sentralt i menneskelig fremskritt. Det avverger en hel del slit og strev, sykdom og for tidlig død. Det gir oss fritid, trygghet, sunnhet og forståelse; og det gjør oss i stand til å nyte all verdens mat, kulturer, underholdning og klimaer gjennom reiser og kommunikasjon.

Nyskapning har bedre kår hvis den blir belønnet. Belønning skaper incentiver og bidrar til å dekke omkostningene ved nyskapning. Men hvordan bør den bli belønnet? Den vanligste måten i dag er å gi innovatøren et midlertidig monopol, for eksempel gjennom et patent som gjør ham i stand til å ta så mye han vil for bruk av nyvinningen. Dette er imidlertid ikke alltid en god måte, ettersom den kan føre til at nyvinningen ikke blir brukt ofte nok mens den er patentbeskyttet.

La oss forestille oss en ny, viktig teknologi som reduserer forurensningen ved generering av elektrisitet. Kraftverkene som benytter denne teknologien er kanskje ikke dyrere å bygge enn vanlige kraftverk. Ikke desto mindre blir de dyrere på grunn av avgiften til patentinnehaveren. Mange av entreprenørene som bygger kraftverk vil derfor velge ikke å bruke den nye, grønne teknologien. Det resulterer i en forurensning som skader menneskeheten og Jorden for øvrig, men som kunne vært unngått.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»