Annonse
04:00 - 23. juli 2010

Prioritert adferd

Soleggene med den «solgule plommen», gårdseggene med grønne åkre på pakningen eller «God morgen»-egg – valgene i egghyllene er mange for nordmenn.

Høner i et fri: Foto: Jean-Philippe Ksiazek/Scanpix
Annonse

I år kunne eggnæringen skilte med at de endelig produserer «nok egg», og landbruksministeren erklærte at norsk eggproduksjon dekker «nordmenns behov» for egg. Hønenes behov, derimot, er blitt bortforklart og bagatellisert av den ene regjeringen etter den andre.

Hva er «nok egg»? Nordmenn spiser 55 000 tonn hvert år. Det er ikke bare «nok egg» – for hønene er det mye mer enn nok. 3,8 millioner høner legger ett egg daglig i Norge. Den kroppslige belastningen dette medfører blir ikke bedre av at fuglene lever mellom nettingvegger som er plassert slik at de ikke engang kan strekke ut vingene. Så tidlig som på 1980-tallet mente norske forbrukere at det er «dyreplageri å holde høner i bur». Men hønene sitter i bur ennå – til tross for at man siden den gang både har fått en stortingsmelding om dyrevern, utredning fra veterinærinstituttet og en ny dyrevelferdslov.

Hva trenger en høne? Dette spørsmålet er blitt stilt av utallige adferdsforskere gjennom de siste 20–30 årene. Det er vanskelig å komme frem til et svar. Ikke fordi høners adferd er problematisk å studere, men fordi man gjerne vil komme frem til et svar som ikke innebærer så mye av denne adferden. For målet er hele tiden at høna og adferden hennes skal presses inn i en eller annen form for intensiv produksjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»