Annonse
04:00 - 27. august 2010

Null hull!

Fluor har gjort tannlegene overflødige. Likevel stiger etterspørselen etter tannhelsetjenester.

Pene tenner: Nye teknikker gjør det mulig å lage nesten perfekte tannsett selv på tannløse, skriver kronikkforfatterne. Arkivfoto
Annonse

Tannhelsen i Norge var problematisk i perioden før andre verdenskrig. Mange unge mistet et stort antall tenner på grunn av tannråte (karies). Det var skoletannpleie i de store byene, og tannhelsen der var bedre enn i landdistriktene. Under krigen forbedret situasjonen seg, men etterkrigstiden ga igjen en stor økning av kariesforekomsten.

Karies ble beskrevet som en kostholdssykdom med mangel på vitamin C, D og kalsium. Etter hvert som økonomien ble bedre etter krigen, ble også kostholdet bedre. Skolebarn økte i høyde og vekt, men tannhelsen ble ikke bedre, snarere verre. Det var klart at karies ikke skyldtes en mangelsykdom, men et høyt forbruk av sukker. Bakteriene i tannbelegg bryter ned sukkermolekylet til melkesyre som så løser opp emaljen og lager «hull». Sukkerrasjonering forklarte hvorfor tannhelsen var god under krigen.

Amerikanerne hadde et meget høyt forbruk av sukker og mye karies. De var ledende innen forskningen på området sammen med skandinavene. I 1930-årene viste de at grunnstoffet fluor i form av den ioniserte formen «fluorid» i drikkevannet ga en sterk reduksjon av karies uten kostrestriksjoner. Etter krigen startet amerikanerne fluoridering av drikkevannet i stor stil, og en dramatisk bedring av tannhelsen ble observert. Det var ingen rapporter om ulemper ved vannfluoridering.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Ideer

«At vi allerede er for mange på jorden burde skremme oss mye mer enn tanken på manglende sykehjemsplasser.»