Annonse
04:00 - 10. september 2010

Noen ord fra taperne

Ja-siden kjørte en elendig kampanje i 1993, og den handlet lite om økonomi.

EU-kampen: Historien om nei-sidens seier i 1994 kan bli et heltekvad på sviktende grunnlag, skriver Frank Rossavik, som var ja-sidens informasjonssjef den gangen. Foto: SCANPIX
Annonse

Nei til EU har satt en historiker til å skrive om sin seier i 1994. Det kan lett bli et heltekvad på sviktende grunnlag. I desember 2009 var jeg på en pressekonferanse der Kjell-Erik Kallsets bok om Sosialdemokrater mot EU (SME) ble presentert. I panelet satt SMEs leder under slaget i 1993 og 1994, Hallvard Bakke.

– Ja-siden drev en god kampanje den gangen, sa Bakke. – De drev den med økonomisk skremselspropaganda, og de gjorde det godt, men det holdt ikke helt frem.

Om han oppriktig mener dette, eller om ordene bare skulle styrke nei-folkets allerede solide selvbilde, er vanskelig å si. Jeg kom i alle fall til å lure på om Hallvard Bakke og jeg hadde vært i samme EU-kamp. Fra min post den gangen så virkeligheten annerledes ut: Ja-siden kjørte en elendig kampanje, og den handlet lite om økonomi.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Ideer

«At vi allerede er for mange på jorden burde skremme oss mye mer enn tanken på manglende sykehjemsplasser.»