Annonse
04:00 - 03. september 2010

Med bud om anerkjennelse

Kjærlighet, respekt og ytelse. Det er sosial rettferdighet for Axel Honneth.

Frankfurterskolens mann: Hvis ulike kulturelle grupper skal kunne leve side om side, kan det ikke være majoriteten som alene skal bestemme hva som skal tolereres og hva ikke. Toleransebegrepet skulle opprinnelig beskytte utsatte grupper i samfunnet, ikke være majoritetens maktredskap, sier filosof Axel Honneth.
Annonse

Den tyske sosialdemokraten Thilo Sarrazin hevder i sin nye bok at muslimer er en belastning for samfunnet. Forrige uke beskrev den norske Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde det flerkulturelle samfunn som «rotløshet satt i system». Vi inviterte den tyske sosialfilosofen Axel Honneth til en samtale om utviklingen i det flerkulturelle Europa – og kritisk samfunnsteori.

Vi møter ham over en kaffe i en sidegate i Oslo sentrum. Axel Honneth er tydelig opprørt over det som nå skjer hjemme i Tyskland. Her har politikeren og styremedlem i den tyske sentralbanken Thilo Sarrazin skapt sterke reaksjoner på grunn av sine utspill. I sin nye bok, Deutschland schafft sich ab (Tyskland avskaffer seg selv), går Sarrazin til angrep på tysk integreringspolitikk. Sarrazin hevder at innvandrere utnytter statens velferdssystem, og at tyskere setter sitt eget land på spill siden innvandrerfamilier får flere barn enn etnisk tyske. Han mener også at det finnes et særlig «jødegen».

I Norge har utspillet til Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde i Aftenposten sist uke skapt en lignende debatt. Tybring-Gjedde forsvarer, i likhet med Sarrazin, majoritetens kultur, og går til angrep på det han mener er Arbeiderpartiets forfeilede multikulturalisme. Honneth er uenig:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»