Annonse
04:00 - 30. juli 2010

Krøll på halen?

Rundt koteletter som freser på grillen, ser vi smilende mennesker som bader i sjøen, løper i gresset, leker og fryder seg over sommernaturen. Det er slik vi helst vil ha det. Men er vi alene om det?

Heldiggris:1,5 millioner slaktegriser går med på grillfesten. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Annonse

Hva vet vi egentlig om ønskene til grisen som koteletten en gang var en del av? I de vanligste «møtene» mellom menneske og «produksjonsdyr», er dyret passivt: Enten omgjort til en vare i frysedisken, eller som store urørlige kropper som står i en bås eller binge. «Grillglede» står det på pakningene fra Gilde. Dyrenes sanne natur har vi skjermet oss fra å se.

Det er få som har møtt eller sett en gris som ikke har betongvegger eller metallgitter rundt seg. Grisen og bingen blir til en enhet. Griser i binger er ikke griser man legger merke til. Hver og en står på sin tilmålte kvadratmeter betonggulv. I store trekk har de ikke noe annet å ta seg til enn å ete og vokse. «Men de er ikke vant til noe annet,» forteller vi oss selv, og tror at da trenger de ingenting annet heller. Meningen med deres liv ligger utenfor dem selv – den ligger i å bli spist av oss.

Mens vi selv opplever og føler, er aktive og har behov, ønsker og vilje, så står dyrene bare der og venter på å bli til det vi har bestemt dem for. Hva annet skulle de gjøre? Vi har tatt vekk alt som kan skape innhold i dyrenes liv – frihet, omgivelser, natur og sosial tilhørighet. Og ved å gjøre dette, tar vi også vekk deres mulighet til å uttrykke seg, og gjør det dermed lett for oss selv å ignorere dem. Vi glemmer at dyrenes tomme fremtoninger er vårt eget verk, og ikke deres natur.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Forfatterforeningen kan ikke kritiseres for at den tar konsekvensene av den uriktige saksbehandling.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»