Annonse
04:00 - 08. oktober 2010

Kina bekymrer meg

Hvor går Kina? Stein Tønnesson guider oss gjennom bøkene som forsøker å svare.

Fremtiden: Kinesiske skolebarn sverger troskap til hjemlandet under en morgensamling i provinsen Heifei i september i år. Det er 30 år siden ettbarnspolitikken ble innført. Det vil si at mange unge par vil være alene om ansvaret for fire eldre. Foto: Scanpix
Annonse

Fremtiden vil ikke huske mye av det som skjedde i det første tiåret av vårt århundre. 11. september 2001 og krigene i Irak og Afghanistan blir fotnoter. Den store historien blir Kinas fremvekst. Den som sier dette er briten Mark Leonard i boken What China Thinks (2008).

I sommer fikk vi bekreftelsen på at Kina hadde passert Japan som verdens nest største økonomi. Veksten fortsatte tvers gjennom finanskrisen, og Kina er blitt motoren i verdensøkonomien. Noen sier at dette gjenoppretter en historisk normaltilstand, ettersom Kinas økonomi var størst også før den industrielle revolusjon. Det er misvisende. For en økonomi å være den største i en jordbruksverden avspeiler stort sett folketallet. Å ha den nest største økonomien i en tid da de fleste varer og tjenester byttes på et verdensmarked er noe helt annet. I dag produserer nesten alle land for det kinesiske markedet, og det finnes kinesisk-produserte varer i alle verdens butikker. Kina angår oss alle.

Derfor har vi også fått en voksende litteratur om kinesisk økonomi, kultur og politikk. Det meste er selvsagt på kinesisk, men et søk på «China» hos Amazon gir mer enn 125 000 treff. Jeg skal omtale en liten del av den vestlige litteraturen om Kinas vekst og dele inn bøkene etter hva de spår om Kinas fremtid. Noen spår et økonomisk tilbakeslag som får kommunistregimet til å falle. Andre mener Kina før eller senere kommer i militær konflikt med USA. Atter andre hevder at Kina vil fortsette sin fredelige vekst. Blant de siste mener noen at Kina gradvis tilpasser seg en liberal verdensorden, mens andre mener det blir resten av verden som må tilpasse seg Kina.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»