Annonse
04:00 - 26. november 2010

Frihetskampen som brast?

Menneskerettighetene ser ut til å svekkes globalt, men arbeidet for å bygge institusjoner pågår fortsatt.

Bokomslag Sten Inge Jørgensen
Annonse

Det var et dystert bilde som ble tegnet da den amerikanske institusjonen Freedom House lanserte sin årlige rapport i januar 2010. De har målt utviklingen på menneskerettighetsfeltet i 194 land siden 1977, og kunne for fjerde år på rad melde om en generell forverring. Bare i 2009 ble situasjonen forverret i 40 land, klart mer enn de 16 landene som opplevde forbedringer.

Freedom House opererer med tre kategorier som landene sorteres i: frie, delvis frie eller ikke frie. Indikatorene som bestemmer hvor et land plasseres, måler alt fra ytrings- og pressefrihet til demokrati og korrupsjon. Fem land ble i 2009 flyttet ned i kategorien «ufrie land», mens tre land ikke lenger kvalifiserte til betegnelsen demokratier. Bare 89 land regnes nå som frie, mens 58 er delvis frie og 47 ikke frie.

Ikke alle er enige i at man kan sortere land på denne måten. Freedom House har blant annet fått kritikk for å bruke så sterke begreper som «fri» og «ufri» i bedømmelsen av hele nasjoner. Institusjonen er dessuten tungt sponset av amerikanske myndigheter og har nære bånd til det republikanske politiske miljøet. Den er beskyldt for å rangere land etter hvor godt USA liker regimene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»