Annonse
04:00 - 26. november 2010

Forsker i ghettoen

Rundt ham er det branntomter, bilvrak. I en slags foajé i høyblokka henger det en gjeng unge, svarte menn. En spør, truende: – Nigger, hva faen gjør du her?

Et farlig sted: Oversiktsbilde over det offentlige leilighetsprosjektet Robert Taylor Homes i Chicago, som mislyktes; fattigdom, cracksalg, vold og gjengmentalitet var resultatet. Sosiologen Sudhir Venkatesh utførte sitt banebrytende feltarbeid i boligkomplekset, som ble jevnet med jorden i 2007. Foto: Beth A. Keiser/Scanpix
Annonse

Sosiologen Sudhir Venkatesh vokste opp i en «liljehvit forstad» i California. Han begynte på sin ph.d.-grad ved University of Chicago i 1989, 23 år gammel. Universitetet hadde en rolig, gotiskinspirert campus og var fullt av privilegerte studenter. De ruslet rundt, samtalte, drev idrett, forteller Venkatesh i sin selvbiografiske Gang Leader For A Day. Rett i nærheten: fattige nabolag, vold, prostitusjon. Grunnleggerne av Chicago-skolen i sosiologi hadde tråkket i disse gatene. Nå var universitetets melding klar, også til ham, som var interessert i fattigdom og rase: Disse områdene er farlige. Hold deg unna.

Venkatesh skulle undersøke hva det innebar å vokse opp som svart «in the projects» – de store boligprosjektene en fant i mange byer. Feltarbeid ble regnet som farlig. Han utviklet i stedet et spørreskjema, men sjekket likevel – bak veiledernes rygg – folkeregisteret for å finne et fattig område. En kjølig lørdag i november rusler han inn.

Han blir omringet av en gjeng aggressive svarte menn, og han prøver å forklare. Han er ph.d.-student fra universitetet, sier han, viser dem spørreskjemaene. Det første spørsmålet lyder: Hvordan føles det å være svart og fattig? De ungene mennene ser på hverandre. Én begynner å le. Alle ler. Lederen sier: – Fuck you! Tro ikke at du kan lure oss!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»