Annonse
04:00 - 25. juni 2010

Fordommer forkludrer

Klimaforskerne er stort sett enige, men folk leter etter påskudd for å avvise ubekvemme sannheter.

En feil om Himalaya: Det tok flere år før den eneste vesentlige feilen i IPCC-rapporten ble oppdaget og vedkjent. De mange beskyldningene mot klimapanelet har lukket debatten, skriver Rasmus Benestad. Foto: Channi Anand/SCANPIX
Annonse

Jeg burde ha innsett det for lenge siden, hele hemmeligheten har vært rett foran nesen min. Helt siden den gangen jeg i min studietid traff på en journaliststudent på en fest i Albuquerque. Jeg husker han spurte om hva jeg gjorde. Forsker på skyer, svarte jeg. Da lurte han på hva slags jobb jeg kunne få med slikt. Jeg svarte at jeg kanskje kunne jobbe på Meteorologisk institutt. Men det måtte jeg ikke finne på – jeg så ikke rar nok ut, mente han. Denne responsen peker på kjernen av et dypt problem for hele vitenskapen, som kommer ekstra tydelig frem i klimaforskningen.

For noe har tydeligvis gått galt med klimaforskningen. Jeg tenker ikke på selve vitenskapen, men situasjonen er at forskningsmiljøet har en ganske samstemt oppfatning om en global oppvarming. Det har man hatt ganske lenge, iallfall siden den legendariske Charney-rapporten som kom ut i 1979. Dette er en av de første rapportene som offentlig beskrev de menneskeskapte klimaendringene og betydningen for samfunnet.

Klimaforskernes oppfatning er at vi øker konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren, som igjen medfører en global oppvarming. Dette kommer til syne i den vitenskapelige litteraturen, de såkalte fagfellevurderte tidsskriftene som er vitenskapens gullstandard. Statusen på vår kunnskap om klimaproblematikken oppsummeres og vurderes av FNs klimapanel, også kjent som The Intergovernmental Panel on Climate Change eller bare IPCC.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»