Annonse
04:00 - 26. november 2010

Enda mer selvfølelse

«Selvfølelsens» spredning i Norge vitner om raske kulturelle klimaendringer. Er de menneskeskapte?

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Begrepet om «selvfølelse» har fått en merkbar oppslutning i Norge de siste årene. Gjennomslaget til selvfølelsen, som mer enn noen annen term kjennetegner den terapeutiske kulturen, vitner om at ideen om selvet som alle tings beveger er i ferd med å slå rot også langs våre breddegrader. Bak står innflytelsesrike skandinaviske «importører».

Den kjente danske familieterapeuten Jesper Juul skriver i sin bok Ditt kompetente barn (1995) at Skandinavia står foran «et kvantesprang i menneskets utvikling», der enkeltmenneskets eksistensielle frihet ikke lenger forstås som en trussel mot fellesskapet, men tvert om er av vital betydning for fellesskapets fortsatte sunnhet. Det er ivaretagelsen av barnets selvfølelse, som til nå har blitt ødelagt av den autoritære oppdragelse (og siden av det demokratiske likhetstyranni), som skal lede an i denne kvalitative revolusjonen.

Skandinavias mest suksessrike coach, svenske Mia Törnblom har de siste årene innviet mer enn 700.000 nordboere i hemmeligheten hvordan få mer selvfølelse med bestselgere som Selvfølelse nå! (2005) og Mer selvfølelse! (2006). Törnblom sitt kall er å hjelpe mennesker å trene opp og styrke sin egen selvfølelse. I likhet med Juul, skisser hun en historisk utvikling, der det i det nye millenniet nå er på tide av vi behandler oss selv med like mye omsorg som andre vi er glad i.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»