Annonse
04:00 - 16. juli 2010

Den globaliserte amerikaniseringen

Arabiske muslimers tv-vaner er ikke så annerledes enn nordmenns: Nyheter, debatt og amerikansk film- og serieproduksjon er blant favorittene.

I nabolaget: Palestinere i Jersualem ser på det syriske tv-dramaet Nabolagets port, en tradisjonsbundet serie, ikke så ulik den norske serien Vestavind, skriver Anne Sofie Roald. Foto: Ahmad Gharabli/ SCANPIX
Annonse

Under min ortodokse religiøse periode for omtrent 15 år siden var jeg på en konferanse sammen med en statssekretær i et svensk departement. Jeg kommenterte en av hans historier med at «du er jo den rene Sir Humprey», den manipulerende statstjenestemannen som var den egentlige beslutningstageren i den britiske tv-satiren Ja vel, statsråd. Mannen utbrøt med stor entusiasme at det var hans yndlingsserie, men plutselig så han spørrende og litt undrende på meg og sa: «Jeg trodde ikke muslimer så på slike program.»

I dag kan kanskje hans bemerkning virke litt fjern med den kunnskapen vi har om at den muslimske gruppen gjenspeiler samme mangfold som alle andre religiøse grupper. Imidlertid møter jeg stadig lignende fordommer om at muslimer bare hører på koranresitasjon og ser på tv-nyheter og debattprogram, om de i det hele tatt ser på «mufsidisjon» (demoralisasjon), som mange salafi-muslimer (som tolker de islamske tekstene bokstavelig) foretrekker å kalle tv-apparatet.

Dette synet på muslimer kan selvfølgelig ha å gjøre med at det finnes en idé blant de strikt praktiserende muslimene om at de skal unngå «tomt prat» og at all fritid skal vies Gud. Men i motsetning til dette idealet er muslimers virkelighet, på samme måte som personer med annen tro, at de også ser på filmer, såpeoperaer og andre rene underholdningsprogram, samtidig som de både kan være troende og praktisere sin tro.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Når man viderefører dette på akademisk nivå, er det ikke morsomt lenger. Da blir det farlig.»