Annonse
04:00 - 08. oktober 2010

De fire farligste

Kommunismen, fascismen, nazismen og islamismen er fire uttrykk for en felles totalitær mentalitet, mener historieprofessor Øystein Sørensen.

Likhetstrekk: I samtale med Morgenbladets Sten Inge Jørgensen forteller historiker Øystein Sørensen blant annet hvordan han ser alle de fire totalitære ideologiene han har skrevet om, som produkter av første verdenskrig.
Annonse

– Jeg har lyst til at vi skal åpne denne seansen med en liten diktopplesning. Diktet har du trykket i boken du nå er aktuell med, Drømmen om det fullkomne samfunn, og man kan vel si at det stammer fra tiden før Arbeiderpartiet begynte å invitere Björn Afzelius og Åge Aleksandersen til festmøtene sine?

– Ja, dette diktet ble første gang offentliggjort i Norges kommunistblad i 1926, under tittelen «Revolusjonens krav». Senere er det kjent som «Revolusjonens røst», og det er skrevet av Rudolf Nilsen.

Gi meg de rene og ranke, de faste og sterke menn,

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Problemet er at forfatteren Knausgård bruker én av disse karakterene til å mistenkeliggjøre et gjenkjennelig menneske.»