Annonse
04:00 - 22. oktober 2010

Opplysningstiden

Annonse

 • Samlebetegnelse for en europeisk intellektuell bevegelse mellom den engelske revolusjon (1688) og den franske revolusjon (1789), en bevegelse som fremhevet fornuften som rettesnor i alle tilværelsens forhold.

 • Bevegelsen hadde sine røtter i det nye vitenskapelige verdensbildet på 1600-tallet, og kalles gjerne også fornuftens eller rasjonalismens tidsalder. Den omfattet i første rekke Frankrike, Storbritannia og Tyskland, men fikk også betydning for Italia, Russland og Skandinavia.

 • I Frankrike var det særlig Voltaire, d’Alembert, Rousseau, Diderot og andre encyklopedister som representerte denne bevegelsen; i Storbritannia Shaftesbury, Hutcheson, Locke og Hume, og i Tyskland særlig Wolff, Lessing og Kant.

 • ALLEREDE ABONNENT?
  Kjøp abonnement
  Inntil 40 % rabatt
  Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
  Annonse

  Mest lest

  Siste

  «Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»