Annonse
04:00 - 25. juni 2010

Utdannelseskrise

Les i papiravisen: Filosofen Martha C. Nussbaum mener nedskjæringer i humanistiske fag truer demokratiet.

Annonse

Vi befinner oss midt i en krise av massivt omfang og med alvorlige globale konsekvenser. Jeg mener ikke den verdensomspennende økonomiske krisen som begynte i 2008; jeg sikter til en krise som stort sett ikke blir lagt merke til, men som i det lange løp kommer til å bli mye mer ødeleggende for det demokratiske selvstyrets fremtid: en global utdannelseskrise.

Det er radikale endringer på gang i hva demokratiske samfunn lærer sine barn, og disse endringene er ikke særlig gjennomtenkte. Nasjonene og deres utdannelsessystem er tørste på nasjonal profitt, og de kvitter seg ubekymret med ferdigheter som trengs for å holde demokratiet i live. Hvis denne trenden fortsetter, kommer land over hele verden snart til å produsere generasjoner av nyttige, føyelige, teknisk adekvate maskiner, heller enn fullstendige borgere som kan tenke selv, kritisere tradisjoner og forstå betydningen av andre menneskers lidelse og prestasjoner.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»