00:00 - 31. januar 2020

Et portrett av Silicon Valley

Jeg jobber i en startup. Hvorfor plager det meg, spør Ida Aalen.

Portrett av Silicon Valley: Anna Wieners bok beskriver idylliseringen av 80-timers arbeidsuker, og «godene» som skal holde de ansatte på kontoret så lenge som mulig, skriver Ida Aalen. Her er Apples nye hovedkontor Apple Campus 2 under oppføring i Silicon Valley i 2016. Foto: Hans Blossey / NTB Scanpix

Jeg liker ikke å snakke om at jeg jobber i en såkalt startup: en oppstartsbedrift med en idé som muligens blir lønnsom på sikt, men er avhengig av investormidler for å komme seg dit. Anna Wieners ferske bok Uncanny Valley handler om de tre årene hun holdt ut en karriere i Silicon Valley. Den fikk meg til å innse at selv om jeg har skrevet om teknologi i flere år, har jeg ikke klart å skrive om det å selv være en del av bransjen. Hvorfor det plager meg, men også hvorfor det føles meningsfullt å bli.

På avstand kan Silicon Valley fremstå lattervekkende (som i HBO-serien Silicon Valley), inspirerende (derfor drar digitaliseringsministeren dit på tur) eller virkelighetsfjern (som når Tesla-gründer Elon Musk forsøker å kolonisere Mars). Men da jeg kom litt nærmere, fant jeg ikke mye å le av. For Silicon Valleys gründere inspirerer meg ikke. Tvert imot så skremmer de meg. Ikke fordi de er virkelighetsfjerne, men fordi de former virkeligheten.

Annonse

Mer fra Portalen

ARGUMENTHva kan Euphoria fortelle oss om grunnleggende aspekter ved det å være menneske?

ARGUMENT: Kan en økonomisk teori fra 1870-tallet være løsningen?

I 2019 har det for noen blitt politisk korrekt å avvikle statusen til kunstnere med dokumentert eller antatt forkastelig livsførsel.

MONTAGES: Almodóvars parafraser av et liv: Smerte og ære.

TDNFDet er sosiale forskjeller i tilgangen til spesialisthelsetjenester i Norge.