14:01 - 08. januar 2020

Det er ikke humoren til Ricky Gervais som har endret seg, det er verden rundt ham, skriver Alexander Zlatanos Ibsen

Det er ikke humoren til Ricky Gervais som har endret seg, det er verden rundt ham, skriver Alexander Zlatanos Ibsen.

Ledet Golden Globe: Etter årets show har Ricky Gervais høstet en ny type støtteerklæringer. Pressefoto: Paul Drinkwater / NBC Universal Media / Getty Images

Golden Globe Awards samler Hollywoods innerste krets for premieutdeling for film og tv. Litt som en mini-Oscar. Showet har falt i seertall over flere år – også dette til felles med Oscar-showet.

Filmindustriens stjerner er, på sin side, mer i takt med samtidens seneste trender enn noen gang. Det er ikke helt uten grunn at «The Hollywood elite» fungerer som metafor for de ypperste og mest virkelighetsfjerne politisk korrekte i USA – de som er opptatt av global oppvarming, men har et vanvittig karbonavtrykk selv, og som er enige innad i sitt hovedsakelig hvite fellesskap om at etnisk mangfold er viktig. I Beverly Hills er det tynt med republikanere, men tett med Mercedeser. For å understreke hvor oppdatert forsamlingens moralske sensibilitet er, fikk stjernene Leonardo DiCaprio og Joaquin Phoenix endret menyen få dager før årets prisutdeling av hensyn til miljø og dyrevelferd.

Den britiske komikeren Ricky Gervais har ledet showet fem ganger tidligere, men etter årets show setter han punktum. Han har tidligere levert en del platte spøker – sånne ting som at Tom Cruise og John Travolta «trolig er homo» i 2011. Slikt var det for så vidt flust av under helgens show også: Han lot som han trodde Joe Pesci var Baby Yoda, at filmen Two Popes handler om pedofili, at Jeffrey Epstein ikke tok livet sitt og så videre. Enkelte ganger var formuleringene likevel glitrende, som i finten mot Leonardo DiCaprio, kjent for å utelukkende date unge kvinner:

Annonse

«Bombasterier, postmodernistisk forhold til sannhet og verbale trylletriks.»
«Hele Norge har fått syn for sagn om hvordan kapital kan kjøpe innflytelse.»
«Jeg mener at enhver har krav på samme rettssikkerhet som alle andre.»