10:35 - 27. januar 2021

Grunnmuren og nipsen på peishyllen

Av og til er det uenighet som skal til. Ian Morris’ brutale sveip over kulturhistorien, der energi og kalorier styrer skuta, er derfor en bok man blir glad for å ha lest. Og litt irritert, det skal innrømmes.

Ian Morris er en historiker som jobber med kvantitative metoder, og er kjent for sin bruk av data om kaloriinntak. Han hevder blant annet at Vesten dro fra Østen på et avgjørende tidspunkt ved at vanlige arbeidere fikk bedre betalt og mer næring i Europa enn i Kina og India. Her: Gruvearbeidere i Wales anno 1950. Foto: W. Eugene Smith / The LIFE Picture Collection / Getty Images
Annonse

«Gjermund Forfang Rongved viser hvor lett det blir for president Joe Biden å kjøre Norge forlengs og baklengs dit han vil ha oss.»
«Når synlighet og aktivitet hovedsakelig kun er mulig i digitale kanaler, er det ofte kun de kjente og etablerte som klarer seg.»