12:23 - 11. september 2018

Den gamle franskmannen og havet

Thomas Hylland Eriksen skriver om å bli oppslukt av en labyrintisk hyllest til havet.

Vind i seilene: Yann Queffélecs leksikon om havet er ubrukelig som oppslagsverk, men lukter saltvann, måkeskrik og bølgeskvulp lang vei. Du finner ikke det du leter etter. Til gjengjeld finner du andre ting. Foto: Underwood Archives/Getty Images

Det er vanskelig å forestille seg at noe slikt hadde vært mulig i noe annet land enn Frankrike. Riktignok har både tyskere, briter og andre lange tradisjoner som produsenter av oppslagsverk, og særlig i Storbritannia lages det alfabetiserte, ofte humoristiske bøker om diffuse temaer. Men serien Dictionnaires amoureux – forelskede ordbøker – er fransk fra innerst til ytterst. Forleggeren inviterer kjente forfattere til å skrive alfabetiserte bøker om bestemte emner, og gir dem deretter total frihet til å følge sine lyster. Resultatet er en voksende serie forundringspakker og sjangeroverskridende overflødighetshorn om ellers usammenlignbare temaer som vin, Algerie, antikken, golf, sekstitallet, frihet, Louvre, Mozart og Proust. Foreløpig er det utkommet 113 titler, og de selger rundt 30 000 i snitt. Det er ellers uunngåelig at en av bøkene heter Dictionnaire amoureux des dictionnaires.

Bøkene er ikke konsise, og de er ubrukelige som oppslagsverk. Det 650 sider lange leksikonet om havet, skrevet av romanforfatteren Yann Queffélec, fyller en halv ryggsekk og egner seg utmerket til å presse planter til herbarier. Fortrinnsvis tang.

For den lukter saltvann, måkeskrik og bølgeskvulp lang vei, denne labyrintiske hyllesten til havet. Den er assosiativ, kultivert, erfaringsnær, sanselig og poetisk. Du blir sittende og lese på kryss og tvers, men du finner ikke det du leter etter. Til gjengjeld finner du andre ting. Oppslagsordet «seilbåt» står ikke i innholdsfortegnelsen, selv om mye handler om seiling; hvis du skal lese om havet rundt Ny-Caledonia, finner du litt her og der, blant annet under oppslagsordet «Jeanne», navnet på forfatterens tante som vokste opp på denne melanesiske øya kolonisert av franskmenn.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.