Annonse
12:06 - 15. august 2018

En perfekt roman

Zora Neale Hurston bør oversettes til trøndersk, skriver Thomas Hylland Eriksen.

Skrev om afroamerikanske liv: Zora Neale Hurston (1903–1960) studerte antropologi under Franz Boas, i mange år en ubestridt lederskikkelse i faget, men ved siden av akademiske arbeider skrev hun også flere romaner. Særlig kjent er Their Eyes Were Watching God. Foto: Corbis / Getty Images
Annonse

Da Zadie Smiths mor en dag anbefalte sin bråmodne tenåringsdatter å lese Zora Neale Hurstons roman fra 1937, rynket jenta på nesen. Hun ville bare lese bøker i den grad de hadde litterære kvaliteter. Hvorfor skulle hun lese en roman bare fordi den var skrevet av en svart kvinne, liksom?

Smith måtte snart skifte mening. Som hun skriver i forordet til nyutgivelsen av Hurstons bok, går den langt ut over den pittoreske heimstadsdiktningen befolket av fargerike personligheter med et stort hjerte og saftige metaforer, selv om handlingen finner sted på landet og personene, når de formulerer sine kraftuttrykk og visdomsord, betjener seg av en etnolekt som befinner seg et par armlengder unna standard engelsk. Boken forsvarer sin plass i kanon fordi den formidler det universelle i det partikulære.

Frihetstrang. Janie er en ung kvinne som vokser opp med sin bestemor på bygda noen tiår etter slaveriets opphevelse. I likhet med mange romanpersoner er hun intelligent, rastløs og søkende. Men det er ikke bare kjønn, rase og klasse som gjør henne interessant, og heller ikke de mange hendelsene hun tar del i, fra plutselige oppbrudd til den voldsomme orkanen som raserer både åkeren og livet hennes.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».
Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.