Annonse
14:15 - 27. juni 2018

O tempora, o mores!

Mary Beard er aldri kjedelig, enten hun snakker om potteskår eller Brexit. I denne boken gjør hun Romerriket levende.

Populær akademiker: Mary Beard er professor ved Cambridge med antikkens historie, kunst og arkeologi som spesialfelt. Hun er kjent for å være ukonvensjonell og rett på sak, og er blitt noe av en medieyndling i hjemlandet - tidligere i år kalte The Guardian henne «Storbritannias mest elskede intellektuelle». Foto: David Levenson/Getty Images
Annonse

Mange skryter av de romerske veiene, og jeg er selv en av dem som har påstått at keiser Hadrian kunne reise mer komfortabelt fra Roma til Paris enn kong Ludvig XIV kunne reise motsatt vei. Sic transit gloria mundi, tenkte jeg derfor mens jeg satt og fikk ristet nyrene i en taxi på verdens mest hullete og humpete veier mellom Fiumicino og Via Veneto. Derfor fikk jeg ikke lest i Mary Beards SPQR på veien, men tok det igjen på en døgnåpen trattoria en times tid senere. Takket være henne kom jeg meg ikke i seng før ute i de små timer.

Uten filter. Mary Beard er en sjelden plante ved universitetet i Cambridge, et viltvoksende ugress omgitt av prektige tulipaner på geledd. Slentrende, uformell, uten filter og ryggdekning, lærd og poengtert, bustete og bannende gir hun faen i konvensjonene, går rett på sak, er sarkastisk og selvironisk når situasjonen tilsier det, er feiret i akademia samtidig som hun har en høy medieprofil, og er aldri kjedelig, enten hun snakker om potteskår eller Brexit. I denne boken utforsker hun Romerrikets vekst fra en fattigslig småby på 700-tallet fvt. til imperiets senit i 212 vt., da keiser Caracalla utstedte et dekret om at alle frie innbyggere i Romerriket heretter var å regne som statsborgere. Mer enn 30 millioner mennesker, fra Britannia til Dacia (Romania), ble romere over natten, og ekspansjonen var fullendt.

Levende historie. SPQR står for Senatus PopulusQue Romanus, Romas senat og folk, og tittelen signaliserer et hovedanliggende hos Beard, nemlig at dialogen mellom oss og romerne fortsetter. Akronymet dukker nemlig opp overalt i Roma, fra kumlokk til suvenirer, og Romulus, Remus og deres dyriske pleiemor figurerer for øvrig i AC Romas logo. Den over middels godt orienterte Beard tegner ustanselig tidslinjer på kryss og tvers for å vise at samtalen mellom oss og romerne har pågått kontinuerlig. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».