Annonse
11:03 - 07. august 2018

Highlife

Bittersøt melankoli i medrivende roman fra det moderne Nigeria.

Gjenkjennelig: Nesten seksti år etter at boken kom ut, minner Lagos-livet Cyprian Ekwensi beskriver, stadig ganske mye om nigeriansk storbyliv av i dag. Foto: Dan Kitwood/Getty Images
Annonse

Nigerias innsats under sommerens fotball-VM var ujevn, og Afrikas folkerikeste land har også andre – man kan nok med en viss rett si større – problemer, fra Boko Haram-galskapen i nord til miljøkatastrofene i sør, en av verdens raskest voksende befolkninger og økende sosial ulikhet. På den annen side er Nigeria en litterær stormakt. Mange litteraturinteresserte kjenner til Wole Soyinka, Chinua Achebe og Amos Tutuola, og mange har oppdaget Chimamana Ngozi Adichies forfatterskap, men færre har et forhold til Cyprian Ekwensis bøker.

Ekwensi (1921–2007) var sønn av en elefantjeger i den igbo-talende, oljerike, sørøstlige delen av landet, som under navnet Biafra gjorde et forsøk på å løsrive seg fra Nigeria på slutten av sekstitallet. Ekwensi skrev over førti bøker, men livnærte seg i lange perioder som journalist og farmasøyt, og i en kort periode drev han med PR for det ulykksalige statsforsøket Biafra. Romanene hans er varierende, men i likhet med fotballandslaget viser de glimt av genialitet. Hans trolig beste roman er Jagua Nana, som finner sted i Lagos i årene før Nigerias selvstendighet i 1960. Den gangen var byen, en masete storby på rundt en million, Nigerias hovedstad; i dag anslås innbyggertallet til 21 millioner, og hovedstaden er flyttet til Abuja. Landets befolkning er femdoblet i løpet av disse knapt seksti årene, fra 45 til 195 millioner.

Storbyliv. Ekwensis roman er en påminnelse om de siste seksti årenes forandringer, men den handler vel så mye om at det også i en overopphetet verden finnes kontinuitet. Storbylivet Ekwensi beskriver så detaljert, minner nemlig ganske mye om nigeriansk storbyliv i vår tid, selv om byene er blitt større, skitnere og farligere. Nå som da er de fleste som regel blakke, de drømmer om et bedre liv, enten hjemme eller i Europa; de som har muligheten, forsøker å lokke penger ut av hvitinger eller mektige nigerianere. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Abonner via iTunes (Morgenbladets podkast) eller RSS. Er det noe grunnleggende feil i journalistikken som gjøre at den ikke bare trekkes mot ekstreme meninger, men får ekstreme…»
«Historia om Heinrich Glogau kunne gått i gløymeboka.»