Annonse
13:43 - 31. juli 2018

Godhetens banalitet

Lokalbefolkningen på Lampedusa har latt flyktningkrisen hente ut det beste i dem.

Krisens ansikt: Lampedusa i Middelhavet er blitt uløselig forbundet med mennesker på flukt. I perioder har det vært flere flyktninger enn innbyggere på øya, og situasjonen har vært svært vanskelig. Bildet viser nyankomne flyktninger som prøver å hvile ut i havneområdet på øya. Foto: Alessandra Benedetti / Corbis / Getty Images
Annonse

«Den er flat, denne øya, kjevlet ned av for mye vind.» Slik begynner Marco Aimes bok fra Lampedusa, basert på gjentatte besøk over flere år, lesning, observasjoner og samtaler. For min egen del er jeg ikke bare interessert i hvordan Europa håndterer den eskalerende flyktningsituasjonen ved sin yttergrense, men jeg har også en faglig interesse for hva det er som kjennetegner småskalasamfunn. Med sine snaut 6000 innbyggere må Lampedusa sies å være kvalifisert.

L’Isola di non arrivo dekker et stort felt på få sider. Den begynner med geologi og geografi – grunnfjellet er afrikansk, selv om øya kulturelt og politisk er italiensk – og fortsetter med et historisk sveip som går tilbake til fønikere, grekere og romere. Lampedusa er en flat, tørr stein på 20 km 2, men den ligger strategisk til for alle som vil kontrollere det vestlige Middelhavet. Fiske og turisme har vært inntektskilder den siste tiden, men i dag er ordet Lampedusa uløselig forbundet med mennesker på flukt; tunisiere, libyere, somaliere, eritreere, syrere. Øya er en hengsel, en dør, en mur, en membran.

Lokalbefolkningen i hovedrollen. 62 år gamle Aime, antropolog ved universitetet i Genova, er ikke en A4-akademiker, og det merkes på boken, som best kan beskrives som litterær essaystikk. Han har bakgrunn som elektroingeniør, og jobbet i mange år i gummiindustrien før han ble omvendt til antropologien under en reise i Hindu Kush. Han publiserer ikke på engelsk og er praktisk talt ukjent utenfor Italia, men er til gjengjeld kjent og respektert i Italia, som forfatter av mange bøker i grenselandet mellom formidling, polemikk og forskning.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.