Annonse
13:09 - 15. juni 2018

En innings for India

Aravind Adiga bruker den edleste av alle ballsporter til å vise et annet India.

En vei ut av fattigdom? I Aravind Adigas «Selection Day» blir kommersiell cricket et bilde på indisk kapitalisme: Rikdom for de få, slit for de mange. Foto: Clive Mason/Getty Images
Annonse

Det er tid for fotball, og min manisk digressive hjerne utfører sin daglige komparative morgengymnastikk og får tankene til å flyte fra Messi og Ronaldo via de individuelle idrettene, dopingen og nasjonalismen, til den edleste av alle ballsporter. Jeg tenker selvfølgelig på cricket. En av forrige århundres viktigste kritiske intellektuelle, trinidadiske CLR James, skrev to hovedverk: En studie av den haitiske revolusjonen, og en bok om cricket. Selv var han usikker på hvilken han regnet som den viktigste. Under vinter-OL i 1992 var jeg i Mumbai, og tilfeldigvis gikk cricket-VM samtidig. Folk sto, satt og lå, klistret foran skjermene, midt i arbeidstiden. Det var liten overlapping mellom målgruppene og slik sett ingen direkte konkurranse, men det var heller ingen tvil om hvilket av disse gedigne moderne ritualene som var stort og globalt, hvilket som var lite og provinsielt.

Streng cricket-far. Aravind Adiga fikk Booker-prisen, altfor tidlig mener han selv, for debuten White Tiger, en bok om ulikhet og grådighet i dagens India, men med tredimensjonale personer og fantastiske dialoger. Selection Day viser til dagen da en håndfull crickettalenter fra hele Mumbai velges til å spille på elitelaget, med alt det medfører av penger og berømmelse.

Som navnet tilsier, tilhører Mohan Kumar en lav kaste, han er dessuten fattig, og etablerer et nådeløst regime for at sønnene Manjunath og Rada Krishna skal redde familiens økonomi og ære ved å bli elitespillere. I deres liv er det ikke plass til mye annet enn cricket, og faren tolererer ikke avvik eller protester.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».