Annonse
09:17 - 21. mai 2018

Får Malthus rett likevel?

Massimo Livi Bacci går rett i strupen på dem som måtte tro at størrelsen på verdens befolkning er uvesentlig.

Livi Bacci går rett på sak og rett i strupen på dem som måtte tro at størrelsen på verdens befolkning er uvesentlig. Her er kamp om plass på toget i Bangladesh. Foto: Probal Rashid / Getty Images Probal Rashid/LightRocket via Getty Images
Annonse

I dannet selskap regnes det ikke som god tone å snakke om befolkningsvekst som et problem i seg selv. Thomas Malthus gjorde det i sitt essay om befolkning fra 1798, der han hevdet at mens matproduksjon har en tendens til å vokse aritmetisk (1-2-3-4), vokser befolkningen geometrisk eller eksponentielt (1-2-4-8). Han skulle få mye motbør. Vårens jubilant Karl Marx skrev om «bavianen Malthus» at han ikke hadde forstått at utviklingen av produktivkrefter (teknologi) ville gjøre det mulig å fø på stadig flere. For Marx fantes ikke absolutt, bare relativ overbefolkning; det var ikke et spørsmål om antall, men utviklingsnivå og sosial organisasjon om det var for få eller for mange i et samfunn.

Så langt har Marx stort sett fått rett. Likevel har jeg alltid hatt en svakhet for Malthus og den utskjelte neo-malthusianismen. For det går en grense et sted, og når vi nå er så mange, og så teknologisk effektive, at vi bruker opp arvesølvet på rekordtid (fossilt brennstoff og andre ikke-fornybare ressurser), fyller havet med plast og periferiene med slumbyer, er det mye som peker i retning av at vi er i ferd med å sprenge akkorden og sage over grenen vi selv sitter på.

Uten daukjøtt. Den respekterte italienske demografen Massimo Livi Bacci er bekymret. Il pianeta stretto (eng. utg. Our Shrinking Planet) er en tynn bok på 150 sider, men den er uten daukjøtt. Livi Bacci går rett på sak og rett i strupen på dem som måtte tro at størrelsen på verdens befolkning er uvesentlig. Alt i første avsnitt slår han fast at planeten er blitt tusen ganger mindre siden jordbruksrevolusjonen; vi er tusen ganger så mange som for 10 000 år siden. I åtte korte kapitler dekker han klima og miljø, global ulikhet, fertilitetsrater, migrasjon og mobilitet, forventet levealder og geopolitikk. Her er noe nytt å lære for alle. Mye er velkjent, som prognosene om at befolkningsveksten flater ut unntatt i Afrika, men Livi Bacci tilføyer alltid noe ekstra. For eksempel har Nigeria per i dag dobbelt så mange innbyggere som Tyskland, men allerede i 2050 vil det sannsynligvis være åtte ganger så mange nigerianere som tyskere. Nigerianernes gjennomsnittsalder vil være på 17 år, mens tyskernes er 54.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»