Annonse
08:41 - 30. mai 2018

En frodig skog av anførselstegn

Satirisk kriminalfortelling befolket med høyst virkelige franske filosofer.

Levende modell: Laurent Binet befolker romanen sin med ekte filosofer – og Julia Kristeva vikles inn i Roland Barthes’ død. Foto: Sophie Bassouls / Sygma / Getty Images
Annonse

Da anklagene om at Julia Kristeva skulle ha vært bulgarsk etterretningsagent ble offentliggjort i mars, hadde jeg alt ligget en liten uke på sofaen og lest Laurent Binets roman La septième fonction du langage (Språkets syvende funksjon), så på en underlig måte var jeg forberedt. Hadde hun vært spion for det bulgarske kommunistpartiet, eller var hun implisert i Roland Barthes’ død? Begge deler lød like usannsynlig og derfor også sannsynlig. Romanen er usannsynlig og troverdig, spennende som en krim og befolket med figurer som Gilles Deleuze, Jacques Derrida, Umberto Eco, Hélène Cixous og Michel Serres, samt den fiktive amerikanske professoren Morris Zapp, som Binet har lånt av David Lodge. Unge beurs (franskmenn av nordafrikansk herkomst) ruler i saunaene der Foucault er fast gjest, den filosofiske posøren Bernard-Henri Lévy (BHL) har ennå ikke kompromittert seg for all ettertid med tåpeligheter, postmodernismen er i ferd med å slå gjennom, og i året 1980 er forrige generasjons superstjerner, Sartre og Beauvoir, underlig fraværende, som Pierre i Væren og intet.

Tilfeldig? Neppe. Til gjengjeld var 1980 året da tegnmesteren Roland Barthes, en av Frankrikes beste lesere, ble påkjørt av en hvit varebil fra et vaskeri og senere døde av skadene på sykehuset. Samme dag hadde han spist lunsj med François Mitterrand. Tilfeldig? Neppe, postulerer Binet. Inspektør Bayard, som er intelligent og uten ærefrykt for mestertenkerne, allierer seg med den unge hjelpelæreren Simon Herzog og etterforsker dødsfallet ut fra en overbevisning om at Barthes er blitt myrdet. Hadde han noen fiender? Gjett om, svarer Foucault og ramser opp stalinister, reaksjonære og andre. Men kanskje, tenker Simon og leseren, var Barthes’ største fiende og hans bane den stadig voksende avstanden mellom det intellektuelle språket og en gjenkjennelig virkelighet, før det går opp for oss at situasjonen er den motsatte: Det er språkets potensial til å skape virkelighet som gjør Barthes til et mulig mordoffer. Da han ble funnet, manglet nemlig en bunke papirer, prikk prikk prikk.

Noe sto på spill. La septième fonction er lærd og krevende, med et respektfylt, men også satirisk perspektiv på de berømte tenkerne, kanskje en dråpe nostalgi (forfatteren var åtte da handlingen fant sted) for en tid da man opplevde at noe viktig sto på spill når filosofene snakket, over calva og Gitanes, om Solidaritet i Polen, Giscard d’Estaing i Frankrike, Stalin og Mao, Andropov og Reagan, Borg og McEnroe, tegnet og det betegnede. Det er nok bare i Frankrike at en slik bok kan bli en prisbelønt bestselger.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Forteljinga handlar om at vi har behov for å høyre til eit fellesskap og bidra med noko meiningsfullt.»