Annonse
11:46 - 18. mai 2018

Det fellesmenneskelige i det koreanske

Thomas Hylland Eriksens nye spalte: Min Jin Lees familiekrønike viser hvordan det store er forbundet med det lille.

Pachinko: En type japansk, vertikalt flipperspill som forbindes med de lavere klasser, luguber forretningspraksis og innrøkte lokaler med blinkende neonlys, skriver Thomas Hylland Eriksen. Her fra Tokyo. Foto: Shiho Fukada / Bloomberg / Getty Images
Annonse

Det hadde vært så mye snakk om Korea de siste månedene at jeg følte meg stadig mer skamfull over min manglende innsikt i dette landet, som fortjener mer enn en fotnote når vi ser mot Øst-Asia. Under vinter-OL spilte de K-pop på norsk radio mens hopperne hoppet, og personlig opplevde jeg en sterk lengsel etter å fylle kyllingfiletene med kimchi før jeg satte dem i ovnen. Tiurleiken mellom Moon og Kim der de gikk side om side i ingenmannslandet på grensen, minnet om at Korea-krigens ettervirkninger har vært definerende for begge sider, men hvordan var landet i tiårene før delingen, og hvordan ser alminnelige koreanere på livet, skjebnen, kjærligheten og ikke minst denne uforløste politiske situasjonen der halvøyas sørlige halvdel er i ferd med å ta igjen Japan, mens den nordlige lever i indre eksil fra globaliseringen? Sør-Korea er i farger, Nord-Korea i svart/hvitt. Nyhetsflimmeret nærmet seg ikke disse spørsmålene, og jeg måtte finne en bok.

Familiekrønike. Min Jin Lees roman Pachinko (2017) viste seg å være et lykkelig valg. Riktignok er den skrevet på engelsk av en forfatter som har bodd mesteparten av sitt liv i USA, men ingen har stilt spørsmålstegn ved hennes kjennskap til Korea. Formmessig er boken en konvensjonell familiekrønike, der vi følger den unge, og etter hvert eldre, Sunja og hennes slektninger fra tiden rundt første verdenskrig til slutten på den kalde krigen.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Forteljinga handlar om at vi har behov for å høyre til eit fellesskap og bidra med noko meiningsfullt.»