Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tor 09.06.2016
09:00Seminarrom X212

Uro og OL i Brasil

Fem forskere belyser utviklingen i Brasil og de forestående olympiske lekene i Rio.

Seminaret byr på innlegg fra – Einar Braathen (Forsker 1, By- og regionforskningsinstituttet NIBR) – Celina Myrann Sørbøe (Doktorgradsstipendiat, By- og regionforskningsinstituttet NIBR) – Sveinung Legard (Doktorgradsstipendiat ved UiO, med permisjon fra Arbeidsforskningsinstituttet AFI) – Kjetil Klette Bøhler (Forsker, Velferdsforskningsinstituttet NOVA) – Kommentarer: Simon Pahle (Førsteamanuensis, utviklingsstudier, HiOA)

 

Påmelding

Det blir servert enkel lunsj.

Etter seminaret, fra kl. 12:00, er det visning av filmen «Drømmen om OL» med påfølgende paneldiskusjon på P173, Pilestredet 48.

 

Kort om bidragene på seminaret

Einar Braathen: Uro og OL i Brasil

Brasils satsing på megasport begivenheter – som fotball-VM 2014 og Rio-OL 2016 – kan forstås som utslag av det spesielle politisk-økonomiske regimet under presidentene Lula og Dilma. De landsomfattende gateprotestene mot disse arrangementene i juni-2013 sjokkerte verden – og Brasils eliter.

Disse protestene er fulgt opp av lokal motstand i Rio mot OL, og på riksplanet bidro de til Dilmas fall som president. På hvilken måte kan denne uroen prege sommer-OL i august, og hva står på dagsorden for å få Brasil ut av dagens politiske og økonomiske krise?

 

Celina Myrann Sørbøe: Social legacy? Rio’s brutte løfte

På midten av 2000-tallet ble Rocinha den første favelaen i Rio de Janeiro som utarbeidet en Masterplan i dialog med beboerne, et styringsdokument for byutvikling. Fra utarbeidelsen av planen til faktisk implementering av prosjekter, har prosessen skiftet karakter fra å være deltakende til å bli top-down. Visuelle prestisjeprosjekt har blitt favorisert over sårt trengte investeringer i vann og kloakk. Jeg vil knytte dette opp til Rios brutte løfte om en «social legacy» etter OL til fordel for en byutvikling som har forsterket heller enn å bekjempe ulikhet.

 

Sveinung Legard: Hva skjedde med det deltakende demokratiet i Brasil?

Da det første World Social Forum ble arrangert i Porto Alegre i Brasil i 2001, var øynene til venstreaktivister, sosiale bevegelser og utviklingsorganisasjoner fra hele verden rettet mot vertsbyens spesielle styringsform, kalt ‘deltakende budsjettering’. I dag er det veldig få som snakker om Brasil som modell for en ny type demokrati. Hvorfor? Ved å se på erfaringene med deltakende budsjettering i én delstat i Brasil – Rio Grande do Sul – vil jeg forsøke å svare på dette spørsmålet.

 

Kjetil Klette Bøhler: Popular music’s role in the making of a socio-political protest movement in Brazil

Etter to tiår med økonomisk vekst som hadde løftet millioner av brasilianere inn i middelklassen brøt en stor protestbevegelse ut i 2013. Dette var en kritikk av regjeringens enorme forbruk knyttet til fotball-VM på bekostning av velferdsgoder. Protestbevegelsen rettet også kritikk mot favorisering av overklassen, statlig ineffektivitet og korrupsjon i byråkratiet. Bevegelsen spredde seg gjennom sosiale medier, musikk og populærkultur. I juni 2013 brakte den mer enn en million demonstranter ut i gatene.

Bevegelsen kjemper fortsatt for sosial rettferdighet og det er ventet ytterligere demonstrasjoner frem mot de Olympiske leker i Rio, og knyttet til avsettelsen av president Dilma Rouseff og nedleggelsen av det brasilianske kulturdepartementet under den midlertidige presidenten Temer. Demonstranter bruker musikk aktivt for å utrykke politiske standpunkter via allsang, call-and response, og bruk av dans og rytme under politiske samlinger og demonstrasjoner. Journalister og bloggere har vist hvordan musikere har blitt nøkkelpersoner innen protestbevegelsen og hvordan disse har spredt politisk musikk på Facebook og YouTube via datamaskiner og smart-telefoner. Disse prosessene vil jeg studere nærmere via feltarbeid i Brazil.

 

Kontaktpersoner

Einar Braathen, einar.braathen@nibr.hioa.no

Kjetil Klette Bøhler, tlf.nr. 95 23 63 12

artikkelen fortsetter under annonsen