Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tir 13.09.2016
19:00Fritt Ord

Tyrkia – hvor går veien videre?

Hvor går Tyrkia videre etter kuppforsøket? Og hva er Norges posisjon?

Norsk PEN, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, HiOA, UiO, Forleggerforeningen, Norsk presseforbund og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debatt om Tyrkia, tirsdag 13. september kl. 19 i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2.

 

Vi har invitert aktivisten og ytringsfrihetsforkjemperen Sanar Yurdatapan til Oslo. Sanar har vært leder av og talsperson for ytringsfrihetsorganisasjonen The Initiative for Freedom of Expression siden 1995. 

 

Som svar på kuppforsøket i Tyrkia 15. juli 2016 innførte regjeringen unntakstilstand “for raskt å fjerne alle elementene i terroristorganisasjonen som var involvert i kuppforsøket.» Siden har tusenvis av akademikere blitt oppsagt, det har blitt foretatt en massearrestasjon av journalister, forlag og mediehus er blitt stengt. Statsansatte i det militære, rettsvesenet og politiet har opplevd grove brudd på sine rettigheter og blitt anklaget for medvirkning til kuppet og sympatier med Gülen-bevegelsen, som regjeringen Erdogan mener står bak kuppet.

 

Et dekret vedtatt under unntakstilstanden gir alle statsråder anledning til å legge ned enhver publikasjon, utgiver eller formidlingskanal som anses utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet; samtidig har domstolene forbudt pressen å rapportere en rekke saker knyttet til kuppet. De siste ukers hendelser forverrer et klima som allerede la klare begrensninger på grunnleggende rettigheter og ytringsfrihet.

 

Hva er Tyrkias rolle fremover? Noen stikkord er menneskerettigheter, ytringsfrihet, EU, NATO, forhold Russland og USA, migrasjon og Syria, terror, kurderne. Og hva er Norges posisjon?

 

PROGRAM

Innledning ved Sanar Yurdatapan, tidligere leder av Initiative for Freedom of Expression i Tyrkia.

Deretter følger panel under ledelse av Jørgen Lorentzen, medlem an Norsk PENs Tyrkiagruppe.

 

Deltakere er:

Nerina Weiss, forsker ved Fafo

Siri Neset, forsker tilknyttet Chr. Michelsens Institutt

Nils Butenschøn, professor ved Norsk senter for Menneskerettigheter, Universitetet i Oslo

Eugene Schoulgin, visepresident i PEN International

 

Den tyrkiske journalisten og forleggeren Ragip Zarakolu avslutter seminaret med en appell.

 

Meld deg gjerne på til arrangementet her.  

Annonse