Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 19.10.2016
19:00kåkå Sting Nere

Trenger vi egentlig mediene?

Overlever demokratiet mediekrisen? TEMADAGER: «Fins det noe samfunn etter mediekrisen?»

TEMAUKE: «Fins det noe samfunn etter mediekrisen?» Eller for å snu på tittelen over: TRENGER VI EGENTLIG MEDIENE? Hva trenger vi dem i så fall til?

Vi byr på ei temauke om den kritiske mediesituasjonen i byen og landet. Når de tradisjonelle mediene sliter så mye at vi tillater oss å stille et såpass dystopisk tittelspørsmål over flere temadager på KÅKÅ, er det da slik at Margaret Thatcher endelig har fått rett med sin famøse uttalelse til Women’s Own Magazine i 1987: «You know, there is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families.» Er det først nå, med en stadig mer fragmentert kollektiv offentlighet, med barn, voksne og familier framfor hver sine skjermer med hver sin FB-newsfeed á la Zuckerberg-algoritme, med hver sin snappsnakk og hver sine selfies, at Margaret Thatchers ord er blitt helt sanne? Eller er det slik at folket nå endelig har fått makt til å kunne påvirke samfunnet mer direkte når de i dag har mer makt over medieproduksjonsmidlene?

Hva skjer med demokrati og samfunn når de tradisjonelle mediene imploderer og de sosiale mediene eksploderer? Medredaktør for temauka er Tom Hetland.

 

Tema denne onsdagen er: Overlever demokratiet mediekrisen?

De tradisjonelle mediene er i krise. Både i Norge og andre vestlige land er redaksjonene i mediehusene kraftig redusert, og nye kutt er i vente. En konsekvens er stadig større hull i dekningen av viktige samfunnsområder. Politikere, næringslivsledere og andre makthavere kan arbeide uforstyrret av spørsmål fra kritiske journalister. Folk må selv søke kunnskap om saker de er opptatt av, de kan ikke lenger stole på å bli informert av mediene.

Hvor alvorlig er dette for samfunnsdebatten og demokratiet? Kan vi tenke oss et folkestyre utan mediene slik vi kjenner dem? Hva kan gjøres politisk for å sikre et fortsatt mediemangfold og levende arenaer for informasjon og debatt?

Innleder: Sven Egil Omdal (forfatter og mediekommentator).

Deltagere: Ivar Rusdal (tidligere leder for den europeiske utgiverorganisasjonen og medlem av Mediemangfoldsutvalget), Terje Eide (Markedsføringshuset, bystyremedlem for Høyre), m.fl.

Ordstyrer er Harald Birkevold.

Du kan kjøpe billetter HER eller i døren.

artikkelen fortsetter under annonsen