Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 10.02.2016
19:00Litteraturhuset i Oslo

Størst av alt

Steinar Opstad og Anne Helene Guddal samtaler om poesi, poetikk, liv og tro.

“Munkens liv leves i en tykk og fotsid kappe. Poetens liv må være nakent og leves i hud og hår, tegn og syner.”   

Steinar Opstad har tjueårsjubileum som poet i år. Hans debut, Tavler og bud (1996), ble hedret med Tarjei Vesaas’ debutantpris. Siden den gang har han gitt ut ytterligere åtte kritikerroste og særegne diktsamlinger. Kjærlighetstapene. Dikt og aforismer heter den siste utgivelsen. Leseren gjenkjenner mye fra et klassisk opstadsk landskap. Likevel er tonen annerledes, poetikken tydeligere til stede. Hva skal poeten gjøre med Gud, hva skal han gjøre med sin egen hudløshet og de smertefulle tapene av kjærlighet?

«Opstads dikt kan være like fortærende som ild, like rammende som øks, både mot bibelspråk og dagligtale», skrev kritiker Tom Egil Hverven om samlingenSamle øksene inn for kvelden (2005). Hverven innleder nå om et forfatterskap han har fulgt tett. Han var også raskt ute med å kanonisere Steinar Opstad som en av de viktigste poetene i sin generasjon.

Anne Helene Guddal debuterte med poesi i 2014, og diktsamlingen Også det uforsonlige finnes skaffet henne plass på Morgenbladet og Litteraturfestivalen på Lillehammers eksklusive liste over de viktigste forfatterne under 35 år. Nå er hun aktuell med romanen Bebo. Hun møter Steinar Opstad på Litteraturhusets scene til samtale om poesi, poetikk, liv og tro.

Annonse