Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
lør 26.11.2016
14:00kåkå Sting Nere

Stavanger Sakprosafestival: kl. 14.00 Kjetil Jakobsen

Om ytringsfrihetens idéhistorie og presentasjon av Kjetil Jakobsens nye bok.

Det er med stor glede vi annonserer at NFFO (Norsk fagforfatter- og oversetterforening) for første gang lager en egen sakprosafestival i Stavanger, i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen og Sølvberget kulturhus.

I løpet av lørdagen møter du på scenen fem av Skandinavias beste og mest interessante sakprosaforfattere, med tre intervjuere i aksjon, om bøkene og temaene de er opptatt av, med vekt på ytringsfrihet, debattkultur, tabuer, historieforståelse, radikalisering m.m. Det blir i tillegg en avsluttende festivalsamtale under ledelse av Hilde Sandvik, foruten en egen festivalkonsert med VALKYRIEN

 

Kl 14.00 KÅKÅ (Sting Nere) - Kjetil Jakobsen fra Norge - «Etter Charlie Hebdo. Ytringsfrihetens krise i historisk lys».  Forfatteren foredrar om ytringsfrihetens idéhistorie og presenterer boka (som kommer i høst) med vekt på ytringsfrihet og uenighet i Skandinavia. Jakobsen har tidligere bl.a. skrevet «Verdensborgerskapets idéhistorie» (2009), og er for tiden professor i historie ved NORD Universitet. 

 

KOMPLETT PROGRAM Kl 12.00 SØLVBERGET (Kinosal 5) - Elisabeth Åsbrink fra Sverige - «1947», 2016. Forfatteren presenterer boka, før samtale med Hilde Sandvik (sjefredaktør og grunnlegger av Broen xyz). Sven Egil Omdal ga boka en sekser og kalte Åsbrinks prosa for stor skrivekunst.  Kl 13.00 KÅKÅ (Sting Nere) - Sanna Sarromaa fra Finland - «Norske tabuer - Om likhetens tyranni, språk som religion og hellige mødre», 2016. Med finsk sisu presenterer forfatteren boka og rokker ved konformiteten og kollektivismen som hun mener truer med å gjøre nordmenn for like og like dumme. Forfatteren bodde lenge på Lillehammer i Norge, og var i en periode politiker for Venstre, før hun nylig flyttet tilbake til Finland. Etter forfatterens innledning blir det samtale med forfatteren.  Kl 14.00 KÅKÅ (Sting Nere) - Kjetil Jakobsen fra Norge - «Etter Charlie Hebdo. Ytringsfrihetens krise i historisk lys». Forfatteren foredrar om ytringsfrihetens idéhistorie og presenterer boka (som kommer i høst) med vekt på ytringsfrihet og uenighet i Skandinavia. Jakobsen har tidligere bl.a. skrevet «Verdensborgerskapets idéhistorie» (2009), og er for tiden professor i historie ved NORD Universitet.  Kl 15.00 SØLVBERGET (Kinosal 5) - Åsne Seierstad fra Norge - «To søstre». Hvorfor radikaliseres to skandinaviske søstre til å reise til Syria og krige for IS? Forfatteren presenterer boka (som kommer i høst), før samtale med Hilde Sandvik (sjefredaktør og grunnlegger av Broen xyz).  Kl 16.30 KÅKÅ (Sting Nere) - Flemming Rose fra Danmark - «Hymne til friheten» (2016). Forfatteren innleder om boka, før samtale med Frank Rossavik (forfatter og journalist) og kommentar fra Kjetil Jakobsen. Flemming Rose er tidligere kulturredaktør for Jyllandsposten, som i sin tid trykket Muhammed-karikaturene, en hendelse som har preget verden siden. Han har mottatt flere priser, i 2015 bl.a. Fritt Ords Honnør. Hans siste bok utgis over hele verden og har fått strålende anmeldelser. Leif Ekle anmeldte boka for Nrk, og avsluttet slik: «Ikke minst bør det nyskrevne etterordet om utviklingen i de nordiske landene, egge til debatt om forskjeller i klimaet for ytring i Danmark, Sverige og Norge.» Rose er i dag seniorforsker ved Cato Institute, Washington D.C.  Kl 18.00 KÅKÅ (Sting Nere) - DEN STORE FESTIVALSAMTALEN om skandinaviske tenkemåter, debattkultur, historieforståelse og endringspotensiale. Med flere av festivalens deltagere: Flemming Rose, Elisabeth Åsbrink, Åsne Seierstad og Sanna Sarromaa. Ordstyrer er Hilde Sandvik (sjefredaktør og grunnlegger av Broen xyz, som vil forandre Norden).  Kl 22.00 KÅKÅ (Sting Nere) - FESTIVALKONSERT med VALKYRIEN som er plateaktuelle med «prøv å si noe til meg nå».  Arrangør: NFF sammen med KÅKÅ og Sølvberget.  Alle arrangement er gratis, unntatt konserten til slutt.

 

Annonse