Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 03.02.2016
19:00Litteraturhuset i Oslo

Same but different med Laila Stien og Niillas Holmberg

Laila Stien samtaler med poet Endre Ruset om hennes nye novellesamling Over elva og samisk kultur.

Siden debuten i 1979 har Laila Stien levert novellekunst av høy litterær kvalitet, komplekse i struktur og i sin forståelse av mennesker, men enkle og presise i språk og bilder. Over elva heter hennes nyeste novellesamling, der den siste teksten er «Underveis». Her skildres en kvinnes vei inn i et samisk fellesskap, som hun innlemmes i via sin samiske kjæreste. I romanen Vekselsang fra 1997 portretteres endringene som har skjedd med den samiske kulturen gjennom fortellingene til tre generasjoner kvinner.

Niillas Holmberg er forfatter, musiker og skuespiller med samisk bakgrunn, bosatt i Utsjok i Nord-Finland. Han vant Samerådets litteraturpris for 2014, og i 2015 ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris for sin andre diktsamling, amas amas amasmuvvat (For at ikke det fremmede skal fremmedgjøres). Det samiske, reinsdyra, viddene og Alta-demonstrantene er Holmbergs utgangspunkt, men perspektivene er også rettet utover mot verden og det urbane livet, poesifestivaler i Medellín og i Bremen, marihuana og Tupac.

Laila Stien og Niillas Holmberg har begge et nært forhold til den samiske kulturen. Mens Stien har giftet seg inn i en samisk familie, er Holmberg en insider. Tre dager før samefolkets dag møtes de to til samtale med poet Endre Ruset. Deretter blir det konsert ved Niillas Holmberg og hans musikalske samarbeidspartner Roope Mäenpää.  Samtalen foregår på norsk og engelsk. 

 

artikkelen fortsetter under annonsen