Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 01.02.2017
19:00kåkå Sting Nere

Rusens historie og nytte – TEMA PÅ KÅKÅ

Vi byr på en kveld om rusens særdeles viktige og interessante kulturhistorie.

Hva er rus, hvorfor fins rusmidler, hvordan har de vært brukt og hvordan kan vi bedre nytte oss av dem i framtida? Vi byr på en kveld om rusens særdeles viktige og interessante kulturhistorie.

Billetter kan kjøpes HER eller i døren. Dørene åpner ca  kl.18.30.

Hovedinnleder er Stuart Walton, forfatter av alkoholens og narkotikaens kulturhistorie, vinjournalist og kritiker.

Kommentar fra og samtale med: Lukasz Kamienski, forfatter og forsker på rushistorie Kenneth Moe, filosofisk forfatter og fjorårets vinner av Vesaas debutantpris 2015 for «Rastløs», siste bok «Det åpenbare», på Pelikanen forlag i 2016, som handler om en ung mann som eksperimenterer med psykedeliske stoffer for å bryte ut av egen stillstand og få livet i gang.

Ina Spinnangr er programleder. Hun er leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk, skribent hos Minervanett. Hun bidrar også med refleksjoner om rusens nytte og rusproblematikk i Norge i dag.

Målfrid J. Frahm Jensen leser utvalgte i forkant av debatten dikt fra egen diktsamling: «Farmor er hippie».

Første temauke på KÅKÅ kverulantkatedralen i 2017 handler om rus. Hva er rus, hvorfor fins rusmidler og hvordan kan vi bedre nytte oss av dem i framtida? Over tre dager byr vi på rusens viktige og interessante kulturhistorie samt et innblikk i den ekstraordinære betydningen rusmidler har hatt for krig og vold. Vi tar fatt i den aktuelle debatten om enkelte rusmidler også bør vurderes som legemidler i Norge. Hvorfor er f.eks. bruken av medisinsk cannabis så lav i Norge? Overser vi at rekreative rusmidler kan ha helsemessig gevinst fordi vi er konservative og forbinder rusmidler kun med rusmisbruk, eller er dette bare snakk fra en rusliberalistisk skravleklasse, slik lege og skuespiller Anders Danielsen Lie påstod i Aftenposten nylig?

Det fins kun to ting med kraft til å lage revolusjon, sa Walter Benjamin, og det er kjærlighet og rus. Bjørn Qviller skrev i sin tid «Rusens historie» på norsk hvor han anså drikkefellesskapet som den tidligste formen for sivilt samfunn i Europa, og at et moderne feidesamfunn overtok for flaskesamfunnet. Platons politiske teori var vindrikking og gjestebud, hevder han. Nasjonen fortrengte både rusfellesskapet og kirken som den viktigste «fellessubstans», mente Qviller, stadig oftere med etniske eller rasistiske overtoner. Uansett: Rus og politikk hører like godt sammen som rus og nytelse.

Vi minner også om Charles Baudelaires klassiske dikt «Berus eder» fra 1884:

Man bør alltid være beruset. Alt beror på det: Det er alt hva det dreier seg om. For ikke å merke Tidens forferdelige åk som knekker skuldrene og knuger dere mot jorden, må dere beruse dere — uten stans. Men med hva? Med vin, poesi eller dyd, alt etter behag, men berus eder. Og hvis dere noen gang våkner opp; på trappen, foran et palass, i det grønne gresset ved dikekanten, eller i et værelse med dyster ensomhet og kjenner at beruselsen allerede er nedadgående eller helt forsvunnet – spør da vinden, bølgen, fuglen, klokken; spør alt som flykter, skjelver, beveger seg, synger, taler om tiden. Og vinden, bølgen, stjernen, fuglen, klokken vil svare dere: – Tiden er inne for å beruse seg. For ikke å bli Tidens forpinte slaver, må dere beruse dere, uten stans. Med vin, poesi eller dyd, alt etter behag.

Vær velkommen!

Sagt om Stuart Waltons rushistorie: Intoxicology: A Cultural History of Drink and Drugs is an addictive investigation into the history and culture of Narcotica – from the everyday use of alcohol, caffeine, and tobacco to the illicit realm of opiates, amphetamines, and hallucinogens.

«Irvine Welsh and Stuart Walton have done more than most writers to change our attitudes to drug use.»Independent

«It is the most refreshing book ever published on the subject…beautifully written.» Big Issue

«Hilariously well-versed…Walton’s wit is deliciously dry.» Seattle Weekly

«Reading Stuart Walton’s prose is a bit like going on some kind of trip. His erudition is dizzying.» Mail on Sunday

«An insightful overview of humanity’s historical and cultural attachment to various intoxicants…it deserves a prominent place in the emerging discussion reshaping understanding and policies regarding intoxication and the use of drugs and alcohol.»Kirkus Reviews

 

Annonse