Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 11.01.2017
14:00NUPI

Politisk asylbedrag og mistenkeliggjøringskultur

Grensene mellom sannhet og løgn kan være tilslørte i saker om politisk asyl.

Kredibilitet er sentralt i å avgjøre legitimiteten til søkere om politisk asyl, men grensene mellom sannhet og løgn er ofte tilslørte, til dels fordi desperate mennesker ofte er nødt til å bedra for å unnslippe forfølgelse. Former for bedrag kan være alt fra små, ubetydelige løgner til løgner om faktorer som er helt sentrale i asylsøknaden.

Carol Bohmer tar for seg det økte beviskravet, bruk av ny teknologi for å ettergå asylsøkernes fortellinger, kartlegging av forfalskede dokumenter, forsøk på å skille mellom ofre og forfølgere, og hvordan kulturelle misforståelser kan komprimittere denne prosessen.

Seminaret organiseres sammen med Norwegian Centre for Humanitarian Studies (NCHS).

Bohmer er jurist og sosiolog. Hun er gjesteforsker ved Government Department ved Dartmouth College og underviser ved King’s College i London. Hun har arbeidet med jus og samfunn og undersøkt hvordan juridiske og sosiale institusjoner samhandler, med særlig vekt på kjønns rolle i jus. Bohmers forskningsinteresser i dag er på innvandrings- og asylfeltet. Hun har skrevet Rejecting Refugees: Political Asylum in the 21st Century (2007) sammen med Amy Shuman, og de to har forfattet Political Asylum Deceptions: The Culture of Suspicion, som skal utgis på Palgrave MacMillan.

artikkelen fortsetter under annonsen