Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 20.01.2016
18:00Verkstedet

Norsk film sett utenfra

Tre anerkjente utenlandske kritikere retter sitt skarpe blikk mot norsk film.

Norsk filmkritikerlag har invitert tre anerkjente utenlandske kritikere til å rette sitt skarpe blikk mot norsk film. Anført av den britiskamerikanske nestoren David Thomson vil amerikanske Dana Stevens og franske Christine Masson se nærmere på tre av de beste norske filmene fra 2015: Louder Than Bombs av Joachim Trier, Brødre av Aslaug Holm og De nærmeste av Anne Sewitsky.

Hvordan klarer disse norske filmene seg i en internasjonal målestokk? Bringer de noe nytt til torgs? Hva forteller de oss om fremtiden til kinofilmen som kunstform? Er det rom for kunst i norsk film? Og hva slags muligheter har den seriøse filmkritikken til å støtte opp om ambisiøse filmskaperes kunstneriske visjoner?

David Thomson er opprinnelig brite, men bosatt i San Francisco. Han har skrevet et 30-talls bøker om film, blant annet det omfangsrike oppslagsverket A Biographical Dictionary of Film (1975), Orson Welles-biografien Rosebud (1997) og det særegne historieverket om Hollywoods gullalder The Whole Equation (2004). Thomson står dessuten bak bøker om alt fra Nicole Kidman (2006), Psycho (2009), til et essay om skuespillerkunsten, Why Acting Matters (2015), som også er hans nyeste utgivelse.

Dana Stevens er hovedanmelder for Slate.com og en sentral og anerkjent stemme i dagens amerikanske filmkritiske offentlighet. Stevens er også fast medlem i den populære podcasten Slate’s Culture Gabfest.

Christine Masson er en av Frankrikes mest kjente filmkritikere og leder det populære filmprogrammet On aura tout vu på France Inter med flere millioner ukentlige lyttere.

Samtalen ledes av Siss Vik fra NRK.

MÅLGRUPPE: Åpent for alle

ARRANGØR: Norsk Filmkritikerlag Tromsø Internasjonale Filmfestival

Arrangementet er støttet av Fritt ord og Det norske konsulatet i New York City. Foto: BRØDRE (Aslaug Holm), DE NÆRMESTE (Anne Sewitsky) og LOUDER THAN BOMBS (Joachim Trier) er filmene som skal diskuteres på årets kritikerseminar. 

artikkelen fortsetter under annonsen