Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 13.02.2019
12:00Fana bibliotek

Litterær lunsj Fana om Torborg Nedreaas

Torborg Nedreaas er en av 1900-tallets fremste norske forfattere.

Nedreaas ble født i Bergen i 1906, og levde et dramatisk liv. Familien bodde på Minde, i det som da var Fana kommune. Hun ble døpt i Birkeland kirke og bodde på Paradis på 1930-tallet. Hun var en uredd forsvarer for de svake, en sansenær skildrer av ensomhet og utsatthet, og en skarp og vittig kritiker av dobbeltmoral og hykleri. Med den prisbelønte trilogien om Herdis Hauge, den rystende kjærlighetsromanen Av måneskinn gror det ingenting (1947), samt en rekke noveller som blant annet skildrer kvinneskjebner i krigstid, står Torborg Nedreaas fjellstøtt i midten av norsk 1900-tallslitteratur.  Nedreaas skrev også for teater, hørespill for radio, og var en elsket og hatet kåsør i NRK.

Da første verdenskrig falt sammen med at foreldrenes ekteskap havarerte, ble resultatet en tilværelse med tilhold vekselvis i Bergen, København, og Stord med et ungdomsår i Paris, som vi vet lite om, men der hun etter eget sigende «drev dank». Før hun begynte å skrive, prøvde hun lykken innenfor både billedkunst og musikk. Som kvart jøde tilbragte hun andre verdenskrig dels i skjul, i en tilværelse nær sultegrensen. Sammen med moren og to sønner livnærte hun seg ved å fiske og dyrke poteter – og ikke minst det livsnødvendige nytelsesmiddelet tobakk! 

 

Dagens litterære lunsj er tilegnet Torborg Nedreaas liv og forfatterskap gjennom en samtale mellom Grethe Fatima Syéd og Torill Elisabeth Wistner, begge medlemmer i Torborg Nedreaas-selskapets arbeidsgruppe.  

 

Grethe Fatima Syéd (f. 1968), forfatter og frilans litteraturviter. Hun har undervist i Nedreaas på UiB og skrevet artikkelen «Reflektert realisme. Torborg Nedreaas’ Av måneskinn gror det ingenting og Tomas Espedals selvfiksjon» (Edda 1/2016). I mai kommer hun ut med boken En sommer med Torborg Nedreaas (Solum Bokvennen forlag).

Torill Elisabeth Wistner (f. 1950), pensjonert norsklærer fra Nesodden, har lest Torborg Nedreaas fra tidlig ungdomstid og klarte aldri å legge bøkene fra seg. Hun ble både inspirert av engasjementet, sint av undertrykkingen og fikk tro på at det går an å gjøre noe. 

Annonse