Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tir 14.06.2016
10:30NUPI

Kvinner i politikken: forskjeller, barrierer og konsekvenser

Hvorfor bryr vi oss om å få flere kvinner inn i politikken? Og hva vet vi om effektene av det?

Å få flere kvinner som politiske beslutningstakere har vært på den internasjonale agendaen i flere tiår. I de nordiske landene sitter kvinner i dag på 41 prosent av de parlamentariske plassene, men verdensgjennomsnittet er fremdeles under 23 prosent, og mye lavere i mange land.

Hva er forklaringene på disse nasjonale forskjellene? Hvorfor bryr vi oss om å få flere kvinner inn i politikken? Og hva vet vi om effektene av at kvinner entrer den politiske arena? NUPI har gleden av å ønske Torild Skard, Mala Htun og Elin Bjarnegård velkommen til dette seminaret. Her deler forskerne bak flere av de mest overgripende ferske studiene av disse spørsmålene sine funn, erfaringer og innsikt.

Deltakere:

Torild Skard er seniorforsker, tidligere president for Lagtinget, spesialråd/assisterende utenriksråd for bistandssaker og direktør i UNESCO og UNICEF. I den prisbelønte boken Women of Power: Half a Century of Female Presidents and Prime Ministers Worldwide undersøker hun hvordan og hvorfor kvinnelige statsledere i over 50 land steg til topps og hva deres lederskap har betydd for kvinners myndighet gjennom siste halvdel av 1900-tallet.

Mala Htun er professor i statsvitenskap ved University of New Mexico og en ledende ekspert på kjønn og politik. Hennes siste bok, Inclusion Without Representation: Gender Quotas and Ethnic Reservations in Latin America, ser på effektene av kvoteringsordninger for kvinner og minoriteter i Latin-Amerika.

Elin Bjarnegård er førsteamanuensis og foreleser i utviklingsstudier ved Statsvetenskapliga institutionen ved Uppsala Universitet i Sverige. Hun har i stor utstrekning publisert arbeid på feltet kjønn og politikk. I sin ferske bok, Gender, Informal Institutions and Political Recruitment: Explaining Male Dominance in Parliamentary Representation, forklarer hun viktigheten av mannlige nettverk i videreføringen av mannlig dominans i politikken.

Dette seminaret er en del av NUPIs seminarserie Inclusion, Representation, and Empowerment som vil presentere forskning på kvinners og minoriteters rolle i politikk verden over. Seminarserien er organisert som en del av det forskningsrådsfinansierte prosjektet Legal Regimes and Women’s Economic Agency.

For mer informasjon og påmelding, se NUPIs hjemmesider.

artikkelen fortsetter under annonsen